Háromszoros erősítés

Ajeruzsálemi rendőrfőnök elmondta, közel 3000 rendőrt állítottak fel a körzetben, miután titkos szolgálati értesülések szerint a pénteki muzulmán imanapon erőszakos cselekmények várhatók a Templomhegy körül, amelyen az iszlám hívők egyik legnagyobb szentélye, az al-Aksza mecset is áll.


Háromszoros erősítést vezényeltek pénteken az izraeli rendőrség egységeiből a jeruzsálemi óváros köré, mert zavargásoktól tartanak .
A hatóságok bejelentették, hogy szigorú korlátozásokat vezetnek be a pénteki imára: nem engedik be egyáltalán a ciszjordániai palesztinokat, és ugyancsak kitiltják a szentély körzetéből a 45 éven aluli izraeli arab és kelet-jeruzsálemi férfiakat.
Egy évszázados földsánc vezetett fel korábban a magaslatra. Ez a földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás nyomán. Ideiglenes feljárót építettek helyette fából, s az állványgerendákon nyugvó feljáró fölé hullámbádogból tetőt húztak. A jeruzsálemi hatóságok szeretnének valami tetszetősebb végleges megoldást az ideiglenes faalkotmány helyett, amely általános megítélés szerint kimondottan rútan fest a nevezetes helyszínen. Előbb azonban ásatásokat akarnak végeztetni a beomlott földsáncszerű feljáró alatt, hiszen ha a végleges feljáró elkészül, beláthatatlan időre hozzáférhetetlenné válnak az alatta lévő potenciális régészeti leletek. Megígérték: nem fognak megsérülni az ásatás közelében lévő muzulmán szentélyek, de ez az ígéret nem nyugtatta meg a muzulmánokat, nem csitította a munkálatok által kiváltott haragjukat. BreuerPress-info