Ásatás Jeruzsálem óvárosában

Az izraeli kormányfő elutasította védelmi minisztere kérését, hogy óvatosságból állíttassa le az ásatást Jeruzsálem óvárosában.


” A munkálatok senkinek sem okoznak kárt, az ellenük irányuló tiltakozásra nincs semmi ok”.
Az ásatás miatt hirtelen megnőtt a feszültség Izrael és az arabok között; a palesztinok még a gázai tűzszünet felmondását is kilátásba helyezték.
Amír Perec védelmi miniszter írásban kérte, hogy azonnal állítsák le a munkát, mert félő, hogy romlani fog miatta a biztonsági helyzet. Erre azonban azt a választ kapta: „az ügy alapos megvizsgálása nyomán nyilvánvaló, hogy a munkálatok senkinek sem okoznak kárt”.
Az izraeli muzulmánok mozgalmának vezetője is felszólította Olmertet, hogy fontolja meg ismét a döntését. „Ha valaki a békéről akar beszélni, nem végeztet ásatásokat a szent al-Aksza mecset környékén” – hangsúlyozta Abdalláh Nimr Darvis az izraeli rádióban, arra célozva, hogy Olmert a palesztin elnökkel és az amerikai külügyminiszterrel akar tárgyalni a békéről február 19-én.
Izrael fontolgatja, hogy 24 órás élő közvetítést ad az interneten az al-Aksza mecset közelében végzett vitatott jeruzsálemi munkálatokról, hogy tanúsítsa a világ előtt: a szóban forgó ásatási munkák nem veszélyeztetik a muzulmán szent helyet.
Az ásatásokat végző Izraeli Régészeti Hivatal szóvivője közölte ezt tudósítókkal, hozzátéve, hogy ha megszületik a végleges döntés, már a jövő hét elején kihelyezik a kamerákat, amelyek élőben közvetítik majd az interneten a vitatott helyszínen folyó ásatás képeit.
Az ötlet egy izraeli parlamenti képviselőtől származik. A képviselő Olmert elé tárta javaslatát, és kormányfő kedvezően fogadta az elképzelést, mert azt reméli, hogy ezzel csitíthatók lesznek a muzulmán aggodalmak, és elül az a felháborodás, amelyet a nemrégiben megkezdett ásatás váltott ki az arab országokban, illetve általában az iszlám világában.
– Szaúd-Arábia, az iszlám vallás bölcsője és Egyiptom – vezetői tiltakoztak a kényes jeruzsálemi helyszínen folytatott ásatások ellen. „Izrael provokálja a muzulmánokat. Szaúd-Arábia elítéli ezt az agresszív izraeli lépést, és felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy határozott közbelépéssel állítsa le az izraeli agressziót” – összegezte a sivatagi királyság magas rangú illetékeseinek nyilatkozatait a hivatalos SPA hírügynökség.
Karióban az egyiptomi külügyminisztériumba behívatták Izrael diplomáciai képviselőjét, és tiltakoztak nála a muzulmán szentély közelében végzett jeruzsálemi ásatás ellen. Egyúttal figyelmeztették arra, hogy az ásatások árthatnak a tetszhalott izraeli-palesztin békefolyamat újjáélesztését célzó törekvéseknek.
Az ásatás egy nagyobb átépítési terv keretébe illeszkedik. Egy évszázados földsánc vezetett fel korábban a Templom-hegynek nevezett magaslatra. Ez a földsáncszerű feljáró részben beomlott egy 2004-es vihar és földcsuszamlás nyomán. Ideiglenes feljárót építettek helyette fából, s az állványgerendákon nyugvó feljáró fölé hullámbádogból tetőt húztak. A jeruzsálemi hatóságok szeretnének valami tetszetősebb végleges megoldást az ideiglenes faalkotmány helyett.
Előbb azonban ásatásokat akarnak végeztetni a beomlott földsáncszerű feljáró alatt, hiszen ha a végleges feljáró elkészül, beláthatatlan időre hozzáférhetetlenné válnak az alatta lévő potenciális régészeti leletek. Megígérték: nem fognak megsérülni az ásatás közelében lévő muzulmán szentélyek, de ez az ígéret nem nyugtatta meg a muzulmánokat, nem csitította a munkálatok által kiváltott haragjukat.
BreuerPress-info