481,4 milliárd dollárra nő

A Pentagonnak az októberben kezdődő, 2008-i pénzügyi évre tervezett tulajdonképpeni költségvetése 11 százalékkal 481,4 milliárd dollárra nő. Tavaly a növekedés 4,6 százalékos volt, 2001 óta pedig az amerikai katonai költségvetés összesen 62 százalékkal nőtt – közölte a Fehér Ház.


Növekvő amerikai katonai kiadások a terrorizmus elleni harc címén
Az Egyesült Államok katonai kiadásai egyre duzzadnak, George Bush elnök hétfőn 716,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól az iraki és afganisztáni műveletek, a hadsereg létszámának növelése és a rakétavédelem finanszírozására.
George Bush ezen kívül további 141,7 milliárd dollárt kért a 2008. évi afganisztáni és iraki hadműveletekre, és 93,4 milliárd dollárt a folyó költségvetési évre, a korábban már igényelt 70 milliárd dolláron túl.
2001 óta a „terrorizmus elleni háború” hadműveletei 426,8 milliárd dollárjukba kerültek az adófizetőknek, és a hétfőn kért összeggel együtt ezek a kiadások elérik a 662 milliárd dollárt.
Az iraki szükségletek mellett, a Fehér ház a Pentagon költségvetésébe belevette a haderő növelését: az elkövetkező öt évben 92 ezerrel kívánják növelni a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság létszámát. A szárazföldi haderő létszáma így 2012-ben 547 400 fő, a tengerészgyalogságé pedig 2011-ben 202 ezer lesz.
A védelmi tárca költségvetéséből finanszírozzák a terrorizmus elleni harcban fontosnak ítélt különleges alakulatok létszámának növelését is. 2008-ra ezeket az egységeket 3000 fővel, a rákövetkező öt évben pedig több mint 10 ezer fővel kívánják növelni.
Az iraki és afganisztáni műveletek miatt jelentősen nő az elvesztett, illetve megrongálódott katonai felszerelés cseréjének, illetve javításának a költsége is. 2008-ra erre a célra 37,6 milliárd dollárt, 2007-re pedig az eddig kért 23,6 milliárd dollár mellé további 13,9 milliárd dollárt kérnek.
A katonák megnövekedett illetményének kifizetésére is több pénzre van szükség, mivel az iraki háború miatt nehezebbé vált a toborzók munkája.
A stratégiai fenyegetéseken belül továbbra is elsőrendű feladat egy rakétavédelmi pajzs kiépítése, amelyre a Fehér Ház által benyújtott költségvetési tervezetben 8,9 milliárd dollár szerepel az Egyesült Államok területének védelmét szolgáló rendszer egyelőre korlátozott fejlesztésére.
Újabb rakétákat terveznek hadrendbe állítani 2008-ban Alaszkában az észak-koreai fenyegetéssel szemben.
Egy európai rakétavédelmi pajzs kiépítésére 310 millió dollárt irányoznak elő: Washington 10 rakétaelfogó rakétát kíván telepíteni Lengyelországban és egy radarberendezést Csehországban az észak-koreai, illetve iráni rakéták kivédésére.
A Pentagon költségvetése más katonai berendezések – így 175 millió dollár értékben a Trident hagyományos rakéta és 315 millió dollár értékben egy új légi utántöltő repülőgép – finanszírozását is magában foglalja.
Az amerikai légierő január végén hirdette meg légi utántöltő flottájának korszerűsítésére a hivatalos pályázatot.
BreuerPress-info