Harminc évi börtön

Harminc évi börtönre ítéltek hétfőn egy pakisztáni bevándorlót, akit az egyik New York-i metróállomáson elkövetendő pokolgépes merényletre irányuló összeesküvésben találtak bűnösnek.


A 24 éves Shahawar Matin Sirajt 2004. augusztus 27-én vették őrizetbe, közvetlenül a Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciója előtt.
A férfit öt hétig tartó tárgyalás után 2006 májusában találták bűnösnek abban, hogy pokolgépet akart elhelyezni a 34. utcában, a konvenciónak helyet adó Madison Square Garden közelében egy forgalmas metróállomáson.
Sirajt és honfitársát, James Elshafayt azután vették őrizetbe, hogy egy rendőrségi informátor, egy egyiptomi mérnök rögzítette a beszélgetéseiket. A felvételeken Siraj közölte, hogy gyűlöli Amerikát és metrót vagy hidakat akar felrobbantani New Yorkban. Siraj és Elshafay augusztus 21-én terepszemlére ellátogatott a 34. utcai metrómegállóba is. Hat nappal később őrizetbe vették őket.
A rendőrség fegyvert vagy robbanószert, illetve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal való kapcsolatra utaló nyomot nem talált. Siraj beismerte az összeesküvést. Elshafay 2004 októberében szintén beismerő vallomást tett. Elshafay ügyében még nem született ítélet.
BreuerPress-info