Gázártámogatás

– A gázártámogatási rendszerrel kapcsolatos adatszolgáltatásról törvényi szabályozásra lenne szükség – nyilatkozta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos


A szaktárca nyitott az egyeztetésre.
Péterfalvi Attila emlékeztetett arra: utólagosan véleményezte a lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásáról szóló kormányrendeletet, álláspontját pedig eljuttatta a Szociális-és Munkaügyi Minisztériumhoz.
A törvényben szabályozni kellene az adatnyilvántartást, az adatáramlás rendjét, az adatkezelők tevékenységét – fejtette ki az adatvédelmi biztos a távirati iroda kérdésére.
Ezt az is indokolja, hogy nagy mennyiségű adatkezelésről, illetve nagy állami nyilvántartás felállításáról van szó, az érintettek száma és a kezelendő személyes adatkör kiterjedt – fűzte hozzá.
Az ombudsman az adatvédelmi törvényt ismertetve elmondta: egy állami szerv azokat az adatokat kezelheti, melyek a cél eléréséhez feltétlenül szükségesek.
Úgy véli, a gázártámogatás esetében az adatkezelés folyamatának részletei nincsenek átgondolva, nincs meghatározva a többi között az, hogy a Magyar Államkincstár milyen adatokat és milyen forrásból ismerhet meg. Nem derül ki a szabályozásból, hogy a Kincstár milyen nyilvántartást és milyen felhatalmazás alapján használna fel az igénylőlapok háztartások részére való kiküldéséhez, nem állapítható meg egyértelműen az adóazonosító jel kezelésének jogalapja.
Mint mondta, az államot megilleti az, hogy a megadott adatok valódiságát ellenőrizze. Ugyanakkor egyértelművé kell tenni, ki és milyen adatokat ellenőriz: szükséges a hatáskörök, illetve az ellenőrzési jogkörök meghatározása és elhatárolása, valamint az ehhez kapcsolódó adatkezelési folyamatok, adatátadások szabályozása.
Péterfalvi Attila rámutatott arra, hogy a gázártámogatás igénylése kérelemre indul, elvileg az érintett hozzájárulása az adatkezelés jogalapja. Kétséges azonban, lehet-e szó valóban önkéntes hozzájárulásról, ha az érintett nincs reális választási helyzetben, hanem anyagi, szociális okokból válik egy eljárás alanyává.
A Szociális és Munkaügyi Minisztérium „megnyugtatónak” tartja az adatvédelmi biztos állásfoglalását a gázártámogatási rendszerrel kapcsolatos adatszolgáltatást illetően – olvasható a minisztérium által a távirati irodához kedden eljuttatott közleményben. A tárca nyitott a korábban megkezdett egyeztetések folytatására.
BreuerPress-info