A Fatah és a Hamász hatalmi harcot vív.

Törvénytelennek nyilvánította a kormányzó Hamász mozgalom milíciáját Mahmúd Abbász palesztin elnök, és követelte a kormánytól, hogy feketeruhás fegyvereseit tagolja be a meglévő palesztin biztonsági szervezetekbe.


Az viszont – dacolva az elnöki döntéssel – közölte, hogy erőinek létszámát kétszeresére növeli.
„Tekintettel a biztonsági zűrzavarra, az egyre szaporodó gyilkosságokra amelyek a gyermekeket sem kímélik, valamint a meglévő hivatalok és biztonsági apparátusok kudarcára a törvényes rend fenntartásában és az állampolgárok biztonságának védelmében, Mahmúd Abbász elnök úgy döntött, hogy átszervezi a biztonsági erőket és vezetésüket, s törvénytelennek nyilvánítja a (Hamász-tag belügyminiszter alá tartozó) Végrehajtó Erőt, tisztjeit és tagjait” – áll az elnök hivatala által kiadott közleményben.
A dokumentum szerint, amely nem pontosítja a változtatásokat, „a Végrehajtó Erő illegális, törvényen kívülinek tekintendő s ekként kezelendő, amennyiben nem épül be haladéktalanul (…) a legális biztonsági szolgálatokba az alaptörvény előírásainak megfelelően”.
A belügyminisztérium viszont röviddel később azt közölte, hogy az alakulat létszámát kétszeresére, mintegy 12 ezer főre növelik a Gázai övezetben. Háled Abu Hilal szóvivő szerint Szaíd Szajjám belügyminiszter „a biztonsági helyzet folyamatos romlására való tekintettel” döntött így. Sajtóértekezletén a szóvivő azzal vádolta Abbász elnököt, hogy rendelkezésével zöld utat adott a Hamász biztonsági emberei elleni támadásoknak.
Hilal szerint Abbász döntése „elsietett, és óva intünk bármilyen támadástól (a Hamász-erő ellen), mert arra erővel fogunk válaszolni”. Mint mondta, a beolvasztásról szóló döntés „a puccsista áramlat provokációinak következménye” (e kifejezéssel gyakran illetik Abbász környezetét, a Hamász-kabinet megbuktatásának szándékával vádolva az elnököt). „A törvény és az alkotmány nem jogosítja fel az elnököt ilyen döntésre” – tette hozzá.
Abbász hivatalának közleménye két nappal azután látott napvilágot, hogy a Hamász-erő tagjai megtámadták egy magas rangú biztonsági parancsnok otthonát, megölve őt és hét testőrét. A parancsnok az Abbász vezette Fatahhoz hű Megelőző Biztonsági Szolgálat tagja volt. A Fatah és a Hamász azóta vív kiélezett hatalmi harcot, hogy utóbbi a tavaly januári parlamenti választásokon győzelmet aratott. A vetélkedés főleg a nagyhatalmú biztonsági erők fölötti ellenőrzésre irányul.
A radikális Hamász tavaly hozta létre a Végrehajtó Erőt, ellensúlyként a törvényhozási választásoktól elkülönítve rendezett elnökválasztás győztesével, a mérsékelt Abbásszal szemben, aki fennhatóságot gyakorol a palesztin biztonsági erők többsége fölött. A Hamász-milícia feketeruhás tagjai mindenütt láthatók a Gázai övezetben, és időről időre összecsapnak a Fatah-párti biztonsági erőkkel.
BreuerPress-info