„Nem volt jelen”

Az olyan szervezeteknek, mint a Hamász vagy a Hezbollah végső soron népirtó céljai vannak jelentette ki Stephen Harper kanadai kormányfő.


A CTV kanadai televíziónak adott, szombaton adásba kerülő év végi interjújában a miniszterelnök hangsúlyozta: szükséges a párbeszéd ahhoz, hogy megoldás szülessen az izraeli-palesztin problémára, de nagyon nehéz párbeszédet folytatni olyan szervezetekkel, mint a Hamász és a Hezbollah.
„Nem fogunk vitatkozni olyanokkal, akik céljai végső soron népirtók – hangsúlyozta Harper az interjúban, amelyről a Globe and Mail című napilap már csütörtökön beszámolt. – Nem fog megoldódni az izraeli-palesztin probléma olyan szervezeteken keresztül, amelyek az erőszakot hirdetik, és el akarják tüntetni Izraelt a Föld felszínéről.. Úgy gondolom, az egész civilizált világ egyetért abban, hogy nem lehet tárgyalni olyan szervezetekkel, amelyek alapelve s egyetlen célja a terrorizmus és a másik fél likvidálása.”
Harper, aki januárban került kormányra, határozottan állást foglalt Izrael mellett a nyári libanoni konfliktus idején. A háború kezdetén „arányosnak” nevezte az izraeli választ a libanoni síita Hezbollah támadásaira, ami miatt élesen bírálta őt Kanada jelentős libanoni közössége. Kanada volt az első ország, az Egyesült Államokat megelőzve, amely március végén felfüggesztett minden pénzügyi támogatást a Hamásznak, miután az iszlám radikális palesztin mozgalom kormányt alakított.
Harpert bírálta a kanadai munkáspárti ellenzék is azért, hogy feladta azt a középutas vonalat, amely pártatlan közvetítői szerepet biztosít Kanadának a közel-keleti konfliktusban. A konzervatív miniszterelnök szerint viszont Ottawa sohasem játszott ilyen szerepet, sőt, úgy vélekedett, hogy az elmúlt évtizedben Kanada egyszerűen „nem volt jelen” a Közel-Keleten.
BreuerPress-info