Kínai Konfuciusz Intézet nyílik Magyarországon

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kínai tárgyalásai során hétfő délután találkozott Pekingben Zhou Ji oktatási miniszterrel.


A magyar szaktárca vezetője hangsúlyozta: elkötelezett, hogy tovább bővítse a kínai-magyar oktatási kapcsolatokat, és a magyar egyetemek újra népszerűvé váljanak a kínai hallgatók számára. A miniszter elsősorban az egészségügyi, vendéglátó-ipari, gazdasági, természet-tudományi és zeneművészeti képzéseket emelte ki.
Zhou Ji miniszter úgy fogalmazott: „Fontosnak tartom, hogy a magyar oktatási intézmények mind gyakrabban vegyenek részt a kínai felsőoktatási kiállításokon, és minél több magyar tanuljon Kínában.” Zhou Ji kiemelte a budapesti kínai-magyar két tannyelvű iskola jelentőségét, és elmondta azt is: 2007-ben Kína és az európai uniós országok diákjainak ösztöndíj-csere programot indítanak, és ebben rendkívül komoly szerepet szánnak a kínai-magyar ösztöndíj-cseréknek.
Mindkét fél kiemelkedő eseményként említette, hogy a budapesti ELTE-n idén december 7-én megnyílik a Konfuciusz Intézet, amely jelentős szerepet kap a kínai-magyar oktatási együttműködésben. (A Konfuciusz Intézet kulturális, oktatási és tudományos intézményhálózata 2004-től működik a világban.) Hudecz Ferenc, az ELTE rektora – a magyar delegáció tagja – a közös diplomát nyújtó képzések bevezetésének a lehetőségéről beszélt. A találkozó végén a kínai oktatási miniszter átnyújtotta a budapesti Konfuciusz Intézet réztábláját az ELTE rektorának. Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója kitért arra: a modern Kína-kutatás különleges jelentőségű lesz az új intézményben.
„Kína a modern fejlődés egyik motorja” – mondta Hiller István már a Tudományos és Technológiai Minisztériumban, ahol Shang Yong miniszterhelyettes fogadta a delegációt. Hiller István a tudomány és a technológia területén is szorgalmazta a kínai-magyar kapcsolatok felélénkítését, s hogy a modern Kína hozzon létre magyarországi kutatóközpontot – közép-európai régiós centrumként.
Shang Yong miniszterhelyettes a két ország közötti tudományos kapcsolatok példájaként említette az ELTE és a Wuhan Egyetem közös kutatólaboratóriumát, amelynek alapján bővíteni szeretnék a kutatási központokat és laboratóriumi együttműködéseket. Shang Yong pénzügyi támogatást ígért a két ország közös projektjeire, és javasolta: az Európai Unió 7. Keretprogramjában magyarok és kínaiak együtt pályázzanak a tudományos-technológiai projektekre.
Hiller István Pekingben találkozott Jiang Xiaoyu-val, a Pekingi Olimpia Szervező Bizottságának ügyvezető alelnökével is, aki szerint „a pekingi olimpia nemcsak a sport, hanem a kultúrák nagy találkozója is lesz”. Így arról is tárgyaltak, miként jelenhet meg a magyar kultúra az olimpiához kapcsolódó rendezvényeken.
Hiller István ajándékként átadta az ügyvezető alelnöknek az ExperiDance előadásainak DVD-jét. Nem titkoltan azzal a szándékkal is, hátha elnyeri a magyar együttes táncjátéka a pekingi olimpia szervezőinek a tetszését, s meghívják Román Sándor társulatát az ötkarikás játékok nyitó vagy a záró ünnepségére. Egyébként a magyar miniszter azt is mondta: reméli, erről Steven Spielberggel is tud egyeztetni, aki művészeti tanácsadó a pekingi olimpia ceremóniáit előkészítő alkotócsapatban.
BreuerPress