Hét rakétát lőttek ki Dél-Izraelre a Gázai övezetből

Hét palesztin rakétát lőttek ki hétfőn reggel Dél-Izraelre a Gázai övezetből – közölte az izraeli közszolgálati rádió, megszólaltatva több izraeli politikust, aki megoldást sürgetett a rendszeres támadások ellen.


A rakétáktól, amelyeknek kilövését az izraeli hadsereg is megerősítette, senki sem sérült meg, csupán egy autóbusz rongálódott meg könnyebben.
Benjámin Netanjahu, az ellenzéki Likud vezetője nagyszabású katonai akciókat sürgetett ugyancsak a közszolgálati rádióban a Gázai övezet ellen. Netanjahu, aki vasárnap a palesztin rakéták egyik gyakori célpontjában, Szderót városában tett látogatást, azt javasolta, hogy az izraeli hadsereg hajtson indítson offenzívát az övezet északi része ellen, hogy megakadályozza a további rakétatámadásokat, és egy másik offenzívát a déli része ellen, hogy megállítsák az Egyiptomból kiinduló fegyvercsempészetet. „Nagyon nehéz együtt élni a rakéták állandó fenyegetésével és tennünk kell ez ellen” – jelentette ki az ellenzéki politikus.
A közrádióban javasolta Jichak Kohen tárca nélküli miniszter, a Sasz ultraortodox párt tagja, hogy – libanoni mintára – egy többnemzetiségű haderőt vezényeljenek a Gázai övezetbe a palesztin rakétatámadások megakadályozására. Kohen szerint ugyanis jelenleg nincsen katonai megoldás. „Az izraeli hadsereg erős hadsereg, amelynek stratégiai fenyegetésekkel kell szembenéznie, nem pedig Kasszám rakétákkal. Jobb, ha Izrael kezdeményezi a multinacionális haderő telepítését.
A tervek szerint szerdán ül össze az izraeli biztonsági kabinet, és napirendjén a rakétatámadások ellen hozandó intézkedések szerepelnek.
BreuerPress-info