A libanoni államfő szerint a kormány elvesztette alkotmányos legitimitását

Emile Lahud közleményt adott ki arról, hogy tájékoztatta Fuád Szinjóra miniszterelnököt: kormánya elvesztette törvényes alapját, és emiatt „minden kormányülés alkotmányellenes és érvénytelen”.


A lemondott miniszterek a külügyi, az agrár, az egészségügyi, az energia- és a munkaügyi tárcát vezették. Ketten a Hezbollah, ketten a vele szövetséges Amal tagjai, az ötödik a Hezbollahhoz közel álló személyiség. A Nyugat-barát miniszterelnök nem fogadta el a lemondásukat, mert az ellehetetleníti a kormány működését.
A síita miniszterek a Szíria-barát keresztényekkel együtt kisebbséget alkottak az eddigi kormányban, és annak olyan módon történő átalakítását követelték, hogy blokkoló kisebbséget alkothassanak. A Hezbollah követelésére egy héten át zajlottak a tárgyalások a pártok között egy nemzeti egységkormány felállítására, de a megbeszélések kudarcba fulladtak, s ezt követte a miniszterek lemondása.
Fuád Szinjóra ezután egy közleményben bejelentette, hogy elutasítja a lemondásokat, és ragaszkodik ahhoz, hogy a miniszterek folytassák részvételüket a kormány munkájában.
Egy a Hezbollahhoz közel álló forrás szerint azonban ez már „nem változtat semmin,” a miniszterek mindenképpen távoznak a kormányból.
BPI-info