A NŐ, női szemmel

Zvolszky Zita Barcsay Díjas festőművésznő

Zvolszky Zita Barcsay Díjas festőművésznő
Zvolszky Zita, Barcsay Díjas festőművésznő „1 Nő – 2 Nő” című tárlata október 31.-én nyílt meg Budapesten.


Zvolszky Zita képei nagyon érdekes világot mutatnak be. A tárlat képein – szinte kivétel nélkül – női alakokat látunk, többnyire meztelenül, akár tobzódó színekben, vagy kevésbé színesen, bármilyen alakban, a kiválóan, a „Barcsaisan” megrajzolt formákban, minden képen ott látható a – csak nagybetűvel írható – NŐ által nyújtható nőiesség és szépség.
A Barcsay Díjas festőművésznő képeit nézve igazán két szó jut a szemlélő eszébe: anatómia és pszichológia. S, nem véletlenül, mert a kiváló anatómiai érzékkel megrajzolt, megfestett női aktok festője egy pszichológus mély látásával ábrázolja női világát. Két dolog vehető észre a tárlat képein: az anatómiai tudás és az emberi lélek.
Zvolszky Zita ezt így fogalmazta meg: „Az anatómia beleivódott az agyamba, a kezembe, de mindig is az ember érdekelt. Azon kevés festő közé tartozom, aki anatómiát és pszichológiát is tanult. Egyetemista koromban, bejártam az orvosi egyetemre anatómiát tanulni és emberi testet rajzolni.”
Zvolszky Zita furcsa módon látja, láttatja saját női világát. Bár a tárlat megnyitása alkalmával Mérő László matematikus – aki a kiállítás megnyitóját tartotta – azt mondta, hogy „nincsen olyan, hogy női, vagy férfi festészet, olyan sincs, hogy női, vagy férfi sakk, csak sakk van. Van persze női sakkozó, például Polgár Judit, aki a világ legjobbjai között van. Bár az igaz, hogy a világ legjobbjai között jobbára férfiak vannak. Ha Polgár Judit sakkozását nézem, abból nem mondom meg, hogy a partit egy nő játszotta. Egy regénynél már más a helyzet. Ott már megmondom, hogy ezt egy nő írhatta. Azt hiszem ezeknél a képeknél, nem kell külön kiemelni, hogy egyértelmű, hogy ezeket a képeket egy nő festette.”
Ha a képeket néző nem tudja, hogy azokat ki festette, akkor nem tudja megmondani, hogy a látvány egy férfi, vagy nő szemléletmódját tükrözi. Mégis a szemlélő nem tud szabadulni a gondolattól: képekről süt a nőiesség, valamint az ebből fakadó erotika.
Az első, 1979–es magyarországi, szülővárosi, siklósi Művelődési Ház beli kiállítás óta Zvolszky Zita képeit gyűjteményes kiállításokon bemutatták már Németországban, a Belgrádi Képzőművészeti Akadémián és Ausztráliában is, de az igazi első külföldi, önálló megmérettetés a 2004-es New- Yorki bemutatkozás volt a fiatal művésznő számára.
Zvolszky Zita korábban sokat dolgozott grafikusként, illusztrációi megjelentek a Népszabadság, az Új Tükör, a Playboy hasábjain. Egy időben, a turista szezonban, a Balatonnál utcai rajzolóként, gyorsportrékat, karikatúrákat is készített.
Az „1 Nő – 2 Nő” című kiállítás fővédnöke Demszky Gábor Főpolgármester. A kiállítás megtekinthető 2006. november 1. – november 19. között a K. Petrys Ház Galériában Bp., VIII. Horánszky u. 13. 2.em.
Barát Tamás