2006. október 23-i tüntetések személyi sérültjei egészségügyi adatainak továbbításáról

Egy kórház vezetősége állásfoglalást kért a 2006. október 23-i tüntetések során megsérült személyek adatainak rendőrséghez történő továbbításának jogszerűségéről.


A mellékletként becsatolt rendőrségi levél felszólította a kórház vezetőjét, hogy a zavargások során sérüléseket szenvedett betegek adatait soron kívül továbbítsák számukra.
Különleges adatokat a rendőrség konkrét bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személlyel és a cselekményével közvetlen összefüggésben tarthat csak nyilván. A megkeresések, kérelmek jogszerű teljesíthetőségének alapfeltétele, hogy a kérelmező az adatigényét olyan írásos – az arra jogosultak aláírását, szükség esetén az ügyészség jóváhagyását tartalmazó – dokumentumban terjessze elő, amelyből az adatkezelő egyértelműen azonosítani tudja: milyen szervezet, kinek és milyen adatait, milyen célból, milyen törvényi felhatalmazás alapján igényli, továbbá a kérelmet milyen formában kell teljesítenie.
A hivatalomhoz eljuttatott rendőrségi levél sem a rendőrségi megkeresésekre vonatkozó formai, sem a tartalmi törvényes kritériumoknak nem felel meg, ezért ennek az adatszolgáltatásnak a kórház részéről történő teljesítése egyértelműen sértené a betegek személyes és különleges adatai védelméhez fűződő alkotmányos jogát.

Budapest, 2006. október

Dr. Péterfalvi Attila