Felállva ünnepelte a közönség az ExperiDance-t a varsói Operában

Már a hétközi krakkói fellépés sikere is sejtetni engedte, hogy ezen a hét végén – a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésének eredményedképpen


– Katowice és Varsó ünnepelt sztárja lesz az ExperiDance együttes. Az 1956-os magyar forradalom lengyelországi megemlékezései közül természetesen a magyar táncegyüttes turnéja ígérkezett a leglátványosabbnak. Az „Ezeregyév” című történelmi szuperprodukció mind Katowicében, mind pedig Varsóban teltházas esemény volt, ami a varsói Teatr Wielki (a lengyel Operaház) mintegy kétezres nézőterét tekintve nem kis teljesítmény, ráadásul a fellépés előtti napokban már nem lehetett belépőhöz jutni.
Varsóban a szakma kiválóságain kívül a politikai -és társadalmi élet elitje is képviseltette magát. Az előadáson többek között megjelent Marek Jurek, a lengyel Szejm elnöke, Kazimierz Marcinkiewicz volt miniszterelnök, Varsó polgármestere, Józef Glemp bíboros, lengyel egyházfő, valamint több miniszter és államtitkár, illetve számos nagykövet. Magyar részről Harrach Péter, a Parlament alelnöke mondott ünnepi köszöntőt.
Az ExperiDance óriási sikerére jellemző, hogy a közönség hosszú ideig nem engedte le a színpadról a művészeket, s felállva, percekig tartó vastapssal köszönte meg teljesítményüket. Mint Gordon István, az Intézet igazgatója több médium kérdésére elmondta: a meglehetősen nagy erőket megmozgató vendégszereplés nem jöhetett volna létre a varsói Nagykövetség és a szponzorok rendkívül hathatós támogatása nélkül. A varsói Magyar Kulturális Intézet fennállásának több mint hetven éves fennállása alatt először vállalkozott ilyen nagyszabású országos rendezvény megszervezésére úgy, hogy közben a forradalom 50. évfordulóját csaknem negyedszáz rendezvénnyel ünnepelte rendezőként, illetve társszervezőként.
BPI-info