Tiszteletadás a Nemzetközi Vöröskereszt embermentőinek

Koszorúzással egybekötött főhajtás lesz 2006. október 24-én délben a Nemzetközi Vöröskereszt egykori budapesti delegáltja, a svájci Friedrich Born (1903-1963) emléktáblája előtt a Budai Várban a Hadtörténeti Intézet díszudvarán. (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.)


Friedrich Born zsidók és más üldözöttek tízezreit mentette meg a haláltól a vészkorszak idején. Több mentőakciója közül talán a legjelentősebb, hogy több száz budapesti lakóházat helyezett a Nemzetközi Vöröskereszt védelme alá, időleges menedéket nyújtva ezzel az ott tartózkodó zsidó lakosságnak. Friedrich Born tevékenységéért posztumusz kapta meg a Jad Vasem Intézet „Világ Népeinek Igaza” elismerését.
A koszorúzáson részt vesz Jaquies Moreillon a Nemzetközi Vöröskereszt genfi elnökségének tagja, valamint Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont vezető történésze.
Délután három órától a Holokauszt Emlékközpontban (1094 Budapest, Páva u. 39.) holokauszt túlélők és embermentők jelenlétében, filmvetítéssel egybekötve emlékeznek meg a Nemzetközi Vöröskereszt másik korabeli megbízottjának, Eduard Benedek Brunschweilernek (1910-1987) az embermentésben nyújtott önzetlen helytállásáról. Az ugyancsak svájci állampolgárságú delegált tiszteletére szervezett emlékrendezvényen Jaguies Moreillon és Szita Szabolcs idézi fel a Nemzetközi Vöröskereszt 62 évvel ezelőtti magyarországi humanitárius akcióit.
BreuerPress-info