„Nekünk nem sérült rendőrökre van szükségünk”

Brutális vandalizmusnak nevezte a miniszterelnök kedden a Magyar Televízió (MTV) székházánál és az épületben történteket a helyszínen, s hangot adott azon reményének, hogy este nem lesz szükség rendőri beavatkozásra.


„Ez brutális vandalizmus, és egyetlen olyan okot nem ismerek ép emberi ésszel, normális gondolkodással, ami erre bárkit is feljogosítana. Nekem ne mondja senki, hogy ez demokratikus véleménynyilvánítás! És őszintén szólva ez, amiről régóta beszélek: ha valaki egyszer kihívja az embereket az utcára, az felelősség, hogy mit kezd azokkal, akik nem azért jönnek, mert el akarják mondani a véleményüket, hanem azért, hogy balhét csináljanak” – fogalmazott újságírói kérdésre a kormányfő.
„Olyan nehéz egy pont után elválasztani, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy az emberek többsége, akár okkal, akár joggal, az kritikát mond, elégedetlen. De hát ez a dolga, megteheti, demokráciában élünk. De mi jogosít fel valakit, hogy a köztársaság egy nemzeti intézményét megtámadja, hogy húsz-harmincéves fiatal rendőröket kővel dobáljon? Mitől ér kevesebbet ezeknek az embereknek az épsége, az élete, mint a támadóknak?” – folytatta.
„Mi az a visszafogottság, amivel nagyon sokan legyintéssel kezelik ezt az ügyet? Hát erre csak felháborodni lehet, és azt mondani, és azt lehet mondani: nem, kérem szépen, ebből nem lesz tisztességes ország” – tette hozzá.
Nagyon remélem, hogy a mai éjszaka nem ad okot ilyenfajta új aggodalomra – jegyezte meg, hozzátéve, akinek vitája van, az vitatkozzon, de ne emeljen kezet másra.
A miniszterelnök – aki közel fél órát töltött a székházban, ahol Rudi Zoltán elnök vezetése mellett megnézte az éjszakai dúlás és tűz nyomait – több rendőr csapattal is elbeszélgetett, és arra kérte őket, saját magukra is vigyázzanak: „nekünk nem sérült rendőrökre van szükségünk” – mondta.
„Amennyire tudnak, a parancsnokaik vigyáznak magukra, minden felhatalmazást megkaptak, minden támogatást és bátorítást, hogy a leghatározottabban lépjenek fel az első perctől kezdve, ha valaki túllépi a demokratikus véleménynyilvánítás határát” – mondta az egyik egység embereinek.
Szólt arról is: Gergényi Péterrel délután találkozva a főkapitány elmondta, miként értékelték a hétfő éjjel történteket, és milyen előkészületeket tettek ma estére.
„Azt gondolom, hogy mindenki tanult a tegnap estéből, és jobban tudja, hogy mi a dolga” – mondta érkezése után, a hátsó bejáratnál álló rendőröknek, megemlítve, hogy a nap folyamán tárgyalt feletteseikkel.
MTV-BPI-info