A házelnök felvetette a hamisított tokaji borok ügyét is

A kétoldalú kapcsolatokról, az európai integráció kérdéseiről, valamint a kárpátaljai magyarság helyzetéről folytatott eszmecserét Ukrajnában Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.


A házelnök sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy vendéglátója, Olekszandr Moroz, az ukrán törvényhozás elnöke mellett találkozott Viktor Juscsenko államfővel, Viktor Janukovics miniszterelnökkel, Borisz Taraszjuk külügyminiszterrel, Volodimir Makuha gazdasági miniszterrel, valamint a Kijevben élő magyarok képviselőivel is.
Az ukrán kormányfő biztosította arról, hogy a kijevi kormányzat elkötelezett az európai orientáció iránt.
Az ukrajnai belpolitikai helyzet kapcsán Szili Katalin elmondta: Viktor Janukovics azt közölte vele, hogy még három évük van a problémák megoldására; az általa vezetett Régiók Pártja más frakció, vagy független képviselők bevonásával kíván stabil többséget teremteni.
Szili Katalin elmondta, hogy felvetődött az ukrán diákok által is látogatott beregszászi főiskola együttes finanszírozásának kérdése, amelynek áttekintésére ígéretet kapott tárgyalópartnereitől.
Szili Katalin kérte azt is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a 104 kárpátaljai magyar iskolában biztosítsák a tankönyvellátást, ami az idén eddig elmaradt.
A házelnök beszámolója szerint ennek a kérdésnek a megoldására is ígéreteket kapott.
A házelnök sajnálatosnak nevezte, hogy a jelenlegi választási rendszerben a kárpátaljai magyarok nem tudtak képviselőt juttatni a kijevi törvényhozásba.
Szili Katalin kifejtette, hogy Magyarország híve annak, hogy társulási szerződés szülessen Ukrajna és az Európai Unió között, és a magyar parlament is segíti az ukrán törvényhozást a jogharmonizáció kérdéskörében.
A politikus kifejtette: egy 5-6 pontból álló akcióprogram megalkotására lenne szükség a két szomszédos ország között. A gazdaság terén fontos köldökzsinórnak és Kárpátalja alapvető érdekének nevezte Szili Katalin, hogy megépüljön a Kijev és Budapest közötti autópálya.
A házelnök felvetette a hamisított tokaji borok ügyét is, amelyről – elmondásuk szerint – még nem értesültek tárgyalópartnerei, de megígérték, hogy utánanéznek.
Szili Katalin a vámok kapcsán fontosnak nevezte, hogy legyen egyértelmű adatcsere a két állam között.
BreuerPress-MCOnet