Harmincnégy éve történt

„The games must go on”
Éppen 34 éve, hogy arab terroristák elraboltak, majd megöltek 11 izraeli olimpikont Münchenben. 1972. szeptember 5-én hajnali 4 óra 10 perckor a Fekete szeptember palesztin terrorszervezet nyolc tagja átmászott a müncheni olimpiai falu kerítésén, és behatolt a izraeli olimpiai csapat szállására.


A terroristák két sportolót megöltek, további kilencet túszul ejtettek. A Fekete szeptember még aznap 232 palesztin fogoly szabadon bocsátását kérte a túszokért cserébe. Miután Izrael ezt határozottan megtagadta, és a német rendőrség sem állt a helyzet magaslatán, a túszejtők Kairóba akartak menekülni a sportolókkal együtt.
A rendőrség késő este a repülőtéren csapott le a terroristákra, de a túszmentő akció olyan balul sült el, hogy mind a kilenc túsz életét vesztette, emellett meghalt öt merénylő és egy rendőr is. Az egész világon élő adásban közvetített akció után egynapos gyászszünetet rendeltek el a szervezők, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozata alapján azonban másnap folytatódott az olimpia.
A játéknak folytatódnia kell
„The games must go on”, azaz „A játékoknak folytatódniuk kell” – az elhíresült mondat Avery Brundage akkori NOB elnök szájából hangzott el, aki azt mondta, „nem engedhetjük meg, hogy egy maroknyi terrorista megsemmisítse a nemzetközi együttműködés és jó szándék eme alapkövét”.
BreuerPress-info