Annan elítéli a fürtösbomba bevetését

Kofi Annan 11 napos közel-keleti körútja keretében Izraelből és a palesztin területekről menet szerdán érkezett Jordániába. Izraelbe Libanonból utazott. A főtitkárt a Holt-tenger partján fekvő Súnéban fogadta II. Abdalláh király.


Az ENSZ főtitkára elítélte csütörtökön egy jordániai sajtóértekezletén, hogy az izraeli hadsereg fürtösbombákat vetett be a Hezbollah elleni háborújában Libanonban, és követeli, hogy a mentesítés végett Izrael fedje fel: hol szórt el ilyen bombákat.
Annan ezt követő sajtóértekezletén kijelentette: eljött az ideje annak, hogy a háborút lezáró tűzszünet után Izrael és Libanon normális kapcsolatot alakítson ki egymással, és a térség stabilizálódjon.
Fuád Szinjóra libanoni kormányfő azonban szerdán kizárta, hogy országa közvetlen kapcsolatot létesítsen Izraellel.
Annan a sajtóértekezleten ismét felszólította Izraelt, hogy oldja fel a Libanon elleni zárlatát, és az izraeli hadsereg teljesen vonuljon ki az arab országból, mihelyst az ENSZ-erők létszáma eléri az 5000 főt Dél-Libanonban.
Annan korábban az Europe 1 francia rádiónak nyilatkozva közölte, hogy Izrael 5000 ENSZ-katona és 16 ezer libanoni katona Dél-Libanonba vezénylése után vonul vissza a területről, vagyis körülbelül 10 napon belül. Elmondta, hogy ez az a haderőlétszám, amelyet Izrael elégségesnek tart Libanonból való kivonulásához. Mint mondta, meg is állapodott az izraeli vezetéssel, hogy ilyen haderőlétszám megléte esetén az izraeli erők kivonulnak Dél-Libanonból.
Annan úgy vélekedett, hogy nagyon fontos megállapodásról van szó, mert a helyzet továbbra is törékeny, és amíg izraeli csapatok lesznek Libanon területén, „egyes libanoniak úgy fogják érezni, hogy megszállás alatt vannak”.
Az izraeli hadsereg egyik szóvivője ezt követően közölte, hogy a hadsereg már a kétharmadáról kivonult annak a területnek Dél-Libanonban, amelyet a háborúban elfoglalt, és átadta e területeket a libanoni hadseregnek és az ENSZ-nek.
BreuerPress-info