Részben egy nagyon súlyos múlton, részben pedig egy nagyon erős jelenen alapul,

Cipi Livni izraeli külügyminiszter felszólította kedden Németországot, hogy segítse elő a Libanonban fogva tartott két izraeli katona kiszabadulását.


Livni, aki Angela Merkel kancellárral és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat Berlinben, a német ZDF televízió reggeli magazinműsorában hangsúlyozta: „Mindenkitől, így természetesen Németországtól is elvárjuk, hogy sürgesse Fuád Szinjóra libanoni kormányfőt: tegyen meg mindent az elrabolt katonák kiszabadulásáért”.
Az interjúban az izraeli külügyminiszter utalt arra, hogy Németország már korábban is fontos szerepet játszott a Hezbollahhal folytatott tárgyalásokban.
Livni berlini látogatása előtt az egyiptomi sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Németország ismét közvetít Izrael és a Hezbollah között egy fogolycsere ügyében, s arra heteken belül sor kerül. A tárgyalások után Frank-Walter Steinmeier azonban cáfolta ezt.
Nyilatkozatában az izraeli külügyminiszter köszönetet mondott Németországnak a libanoni békefenntartásban tervezett közreműködéséért. A múltból fakadó érzékenységre utalva Livni annak a nézetnek adott hangot, hogy a német csapatok állomásoztatása az izraeli határ közvetlen közelében semmifajta befolyással nem lesz a két ország közötti jó kapcsolatokra. A külügyminiszter különlegesnek nevezte a kétoldalú viszonyt, amely – mint fogalmazott – részben egy nagyon súlyos múlton, részben pedig egy nagyon erős jelenen alapul, annak felismerésén, hogy a két ország érdekei azonosak.
A libanoni helyzetről szólva az izraeli külügyminiszter megengedhetetlennek nevezte, hogy egy terrorszervezet részt vegyen az ország kormányában. Ennek a helyzetnek véget kell vetni – sürgette Livni, emlékeztetve arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa követelte a Hezbollah feloszlatását.
Szavai szerint Izrael egy olyan független és szabad Libanon megteremtését tartja kívánatosnak, amely szabad Irántól, szabad Szíriától, s végrehajtja a Hezbollah lefegyverzését.
Livni kijelentette: amennyiben a síita szervezet leteszi a fegyvert, s felhagy a szélsőséges iráni ideológia képviseletével, így egyebek között Izrael megsemmisítésének szándékával, abban az esetben része lehet a libanoni politikai rendszernek.