Görögország küld katonákat

Görögország küld katonákat az ENSZ megerősítendő libanoni békefenntartó erejébe – közölte az ország külügyminisztere, Dora Bakojannisz pénteken Tel-Avivban izraeli kolléganőjével, Cipi Livnivel.


Bakojannisz asszony már csütörtökön Ammánban úgy nyilatkozott, hogy Görögország egy fregattal, egy helikopterrel és különleges erőkkel részt vesz a megerősített UNIFIL-ben.
Görög kollégáját fogadva Livni pénteken kijelentette, hogy az izraeli hadsereg a megerősített UNIFIL alakulatainak megérkezéséig nem vonul ki Dél-Libanonnak azokból a részeiből, amelyeket e pillanatban – a nemrég véget ért egy hónapos háború eredményeképpen – elfoglal. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a libanoni háborúval kapcsolatos határozata kimondja, hogy a libanoni hadseregnek egy megerősített nemzetközi erő támogatásával kell bevonulnia Dél-Libanonba – tette hozzá magyarázólag az izraeli külügyminiszter Mark Regev minisztériumi szóvivő beszámolója szerint. Livni hangsúlyozta: a nemzetközi erőknek a szíriai határ mentén is fel kell vonulniuk Libanonban, hogy megakadályozzák a Hezbollah síita szervezet fegyverrel való ellátását.
Izrael szerint a Hezbollah Szírián keresztül jut fegyverhez, amit Damaszkusz tagad.
BreuerPress-info