Újjáépítési és humanitárius segítségnyújtással

– Németország elsősorban korlátozott haditengerészeti kontingenssel, valamint újjáépítési és humanitárius segítségnyújtással kíván hozzájárulni a libanoni békefenntartáshoz – erről tájékoztatta Angela Merkel kancellár Berlinben a német parlamenti pártok frakcióvezetőit.


Kiszivárgott értesülések szerint szó volt a légierő néhány repülőgépének esetleges légtérellenőrző közreműködéséről is, egyedül a szárazföldi harcoló alakulatok részvételét zárták ki teljes mértékben.
A találkozón a kancellár és a frakcióvezetők mellett részt vett Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, Franz Josef Jung védelmi miniszter és Wolfgang Scha:uble belügyminiszter is.
A libanoni békefenntartásban az előzetes tervek szerint a német hadsereg, a Bundeswehr 1200-1500 katonával venne részt. A Bundeswehr egyébként jelenleg mintegy 8000 katonával teljesít külföldi békefenntartó szolgálatot, mindenekelőtt Afganisztánban, Kongóban és a Balkán térségében.
A csütörtök esti tanácskozás előtt már ismert volt, hogy a német katonai közreműködést fenntartás nélkül csak a nagyobbik konzervatív párt, a CDU és koalíciós partnere, a szociáldemokrata SPD támogatja. A nagykoalíció harmadik pártja, a kisebbik uniópárt, a CSU csakis logisztikai, illetve humanitárius segítségnyújtást szorgalmaz, s hasonló állásponton vannak az ellenzéki pártok is, elutasítva mindenfajta katonai részvételt.
A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 59 százaléka ellenzi, hogy a Bundeswehr részt vegyen a libanoni nemzetközi békefenntartó erőkben.
Mivel a végleges német döntéshez parlamenti jóváhagyásra van szükség, a találkozó elsődleges célja a tájékoztatás mellett az volt, hogy a kancellár a frakcióvezetők közreműködését kérje lehetőség szerint minél több Bundestag-képviselő támogatásának elnyeréséhez.
BreuerPress-info