Tűzszünetet, ha a Hezbollah már nem képes támadni !

Izrael csak akkor köt tűzszünetet a Hezbollahhal, ha a hadszíntéri helyzet megváltozik, vagyis ha a libanoni síita szervezet már nem képes katonailag támadni Izraelt jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, hozzátéve, hogy a három hete tartó izraeli offenzíva máris meggyengítette a szervezet támadóképességét.


„Csak abban az esetben vagyunk hajlandók tűzszünetet kötni, ha már biztosan tudjuk, hogy a hadszíntéri körülmények megváltoztak azokhoz képest, amelyek kirobbantották ezt a háborút” – mondta Olmert a Tel-Aviv melletti Ramat-Hasarón kisváros Glilot katonai akadémiáján, a tisztavató ünnepségen mondott beszédében.
Kijelentette, hogy a Hezbollah általi fenyegetés napról-napra gyengébb, már egyáltalán nem olyan, mint az izraeli offenzíva kezdete előtt volt, amikor elraboltak két izraeli katonát. Leszögezte, hogy a hadsereg libanoni támadása megváltoztatta a Közel-Kelet arculatát. „Ha a harc már ma befejeződne, akkor is azt mondhatnánk, hogy a Közel-Kelet arculata az izraeli hadsereg és a nép teljes sikere révén alapvetően megváltozott” – mondta.
A miniszterelnök elutasította azt a bírálatot, amely szerint a Hezbollah rakétáival továbbra is támadja Izraelt, a hadsereg nem tudta ezt megállítani. „A győzelem nem mérhető a Hezbollah által kilőtt rakéták számával. Senki nem mondta, hogy e háború végére nem marad egy rakétájuk sem, amellyel támadhatnak minket” – mondta.
A brit hírügynökség szerint Olmert beszédéből az volt érezhető, mintha az Izraelre nehezedő egyre nagyobb nemzetközi nyomás miatt és a Dél-Libanonba vezénylendő nemzetközi erők körvonalazódásával egy időben meg akarná alapozni a harcok befejezését.
BreuerPress-info