Marcinkiewicz már pénteken este felajánlotta távozását

A kormányátalakítás, alig kilenc hónappal a párt választási győzelme után, megzavarhatja a pénzpiacot, miután a befektetők nem bíznak az euroszkeptikus és a szabadpiaci erőkkel szemben gyanakvó Kaczynski-ikrekben.


Ikrek készülnek Lengyelország kormányzására, miután Kazimierz Marcinkiewicz konzervatív kormányfő bejelentette: hétfőn lemond tisztségéről. Ezzel megnyitja az utat a Jog és Igazságosság pártjának (PiS) vezetője, Jaroslaw Kaczynski előtt, hogy fivérével, az államfő Lechhel együtt gyakorolja a hatalmat.
Sem Marcinkiewicz, sem Kaczynski nem magyarázta meg a személycsere okát. Pártforrások szerint azonban a kormányfő növekvő népszerűsége és az, hogy nem volt hajlandó konzultálni a pártvezetéssel a kormány kulcstárcáinak kinevezéséről, bizonyára siettette leváltását.
A két politikus közös sajtókonferencián azt hangsúlyozta, hogy e lépés egy jól kidolgozott forgatókönyv része. Kaczysnki közölte, hogy a miniszterelnök elfogadta a párt jelölését a varsói főpolgármesteri tisztségre.
Jaroslaw Kaczynskit már a jövő héten megerősítheti a lengyel parlament, és ezáltal ő és Lech lehetnek a világ egyetlen ikerpárja, akik egyszerre vannak hatalmon.
„Úgy döntöttünk, vállaljuk ezt a kockázatot, mert kockázatos, ha a kormányfő és az elnök testvérek. Mindazonáltal arra a következtetésre jutottunk, hogy más személy jelölése rosszabb megoldás lenne” – mondta Jaroslaw Kaczynski.
A 2005 őszi választások után Jaroslaw Kaczynski a kevésbé ismert Marcinkiewiczet tolta előtérbe, mondván, hogy a lengyelek még nem készek arra, hogy egy ikerpárt lássanak a hatalom csúcsán. A Jog és Igazságosság vezetői szerint ez a kormányátalakítás véget vet majd azoknak a vádakat, amelyek szerint Jaroslaw Kaczynski mozgatja a szálakat a színfalak mögött, ugyanakkor Marcinkiewicz népszerűsége segítheti a pártot, hogy győzzön Varsóban a novemberi önkormányzati választásokon. (A terv szerint Marcinkiewicz lesz a PiS főpolgármester-jelöltje.)
Bár a párt illetékesei úgy nyilatkoztak, hogy nem várható nagyobb földrengés a kormányban, Kaczynski bejelentette, hogy felmenti Pawel Wojciechowski pénzügyminisztert, akit Marcinkiewicz a párt véleményének kikérése nélkül nevezett ki. A leendő kormányfő utalt rá, hogy szívesen látná a tárca élén ismét Zyta Gilowskát, akit Marcinkiewicz azért menesztett, mert állítólag együttműködött a kommunista korszak titkos rendőrségével. Ezzel Gilowskának együtt eltökélt szándéka, hogy fenntartsa a fegyelmezett pénzügyi politikát, és ne lépje túl a 30 milliárd zlotys (9,52 milliárd dolláros) költségvetési deficithatárt.
BreuerPress-info