Az iráni elnök a „cionista rezsim eltűnését” szorgalmazta a teheráni konferencián

Az iráni fővárosban szombaton kezdődött meg az iraki biztonsági helyzetről szóló regionális konferencia, amelytől Teherán azt várja, hogy kivonulási menetrendet határozzon meg az Irakban állomásozó amerikai erők számára.


A „cionista rezsim eltűnése” mellett foglalt állást Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton Teheránban, az iraki biztonsági helyzetről rendezett regionális konferencián.
„Ma van egy erős akarat, hogy eltűnjön a cionista rezsim és egy törvényes palesztin rendszer létesüljön egész Palesztinában” – jelentette ki az elnök az iráni közszolgálati televízióban közvetített tanácskozáson.
„Az iszlám világ alapproblémája a cionista rezsim létezése, s az iszlám világnak és a térségnek mozgósítania kell önmagát ennek a problémának az eltüntetésére” – tette hozzá Ahmadinezsád.
Az iráni fővárosban szombaton kezdődött meg az iraki biztonsági helyzetről szóló regionális konferencia, amelytől Teherán azt várja, hogy kivonulási menetrendet határozzon meg az Irakban állomásozó amerikai erők számára.
A kétnapos tanácskozáson, amelyen az Irakkal szomszédos országok (Szaúd-Arábia, Irán, Szíria, Jordánia, Kuvait és Törökország), valamint Egyiptom, az Arab Liga és az Iszlám Konferencia Szervezetének képviselői vesznek részt, áttekintik a palesztin területeken kialakult helyzetet is – közölte Hamid-Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő.
„Irán a konferencia vendéglátójaként határozati javaslatot készített (Irakról), amelyet a szakértők meg fognak vitatni” – mondta Aszefi.
A javaslat különböző témákat tartalmaz, nevezetesen „az iraki kormány függetlensége, a megszálló erők kivonulási menetrendje, segítségnyújtás az újjáépítéshez, hozzájárulás az iraki biztonsághoz, és az együttműködés szükségessége a terrorizmus elleni harcban”.
Szajed Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője júniusban úgy vélekedett, hogy „a jelenlegi iraki biztonsági problémák csak akkor fognak megoldódni, ha a megszállók távoznak és a biztonsági kérdések átkerülnek az iraki nép és az iraki kormány kezébe”. Az iraki hatóságok azonban még mindig nem hajlandók kivonulási menetrendet kérni az Egyesült Államok vezette szövetséges erőktől.
BreuerPress-info