Rakétaelfogó rendszer

Izrael olyan, amerikai gyártmányú ultramodern rakétaelfogó rendszer vásárlására készül, amely lézerrel védené ki a házi készítésű palesztin rakétákat


A Skyguard („égi őr”) nevű rendszer képes elfogni bármilyen repülő tárgyat, például a Gázai övezetből Izrael déli területei felé nagy számban kilőtt palesztin rakétákat.
Az izraeli katonai hatóságok szerint a Skyguardot izraeli települések körül lehetne elhelyezni, hogy megvédjék őket ezektől a rakétáktól. A Maariv úgy tudja, hogy Amír Perec izraeli védelmi miniszter a múlt héten találkozott az amerikai Northrop Grumman konszern küldöttségével. Ez a cég gyártja a Skyguardot.
Kedden rakéta csapódott be és robbant fel a dél-izraeli Askelón város központjában, de csupán anyagi károkat okozott. Másnap Izrael szárazföldi offenzívát indított Gázában, alig tíz hónappal a palesztin területről való kivonulása után, és ütköző zónát hozott létre a rakéták megakadályozására.
A lézerrendszer árát nem hozták nyilvánosságra, de elképzelhető, hogy levonják az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott évi 1,8 milliárd dolláros katonai segély összegéből.
BreuerPress-info