Igazságos ésszinvonalas oktatás mindenkinek

Egyfajta tandíjat, hivatalos nevén fejlesztési részhozzájárulást (fer) vezetnek be a felsőoktatásban, eszerint 2008. szeptembertől az alapképzésben 105 ezer, a mesterképzésben 150 ezer forintot kell évente fizetni


Hiller István szakminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.elmondta: ettől az intézmények plusz-mínusz ötven százalékkal eltérhetnek.
Így az alapképzésben havonta minimum 4.375, maximum 13.125 forintot kell fizetni. Hiller István szerint az intézkedés igazságosabbá teszi a felsőoktatás rendszerét, növeli az egyetemek szabadságát és jutalmazza a teljesítményt.
A hozzájárulást nem az állam „teszi zsebre”, a teljes összeg az intézményeknél marad, és a hallgatók közül a legeredményesebb 15 százalék tandíjmentességet, illetve tanulmányi ösztöndíjat kap.
Változnak a kötelező óraszámok a közoktatásban 2007. szeptemberétől: az általános iskolában 19-ről 21-re, a középiskolában 20-ról 22-re nő heti óraszám – jelentette be Hiller István.
2007 szeptemberétől Partneriskola-programot indítanak, a kistelepüléseken mindenütt megtartják a kisiskolákat, ugyanakkor nem lesz mindenütt igazgató, igazgatóhelyettes, vagy gazdasági vezető – mondta a szakminiszter. 2010-re megteremtik a feltételeket, és kötelezővé teszik az angol nyelv oktatását a középiskolákban.
BreuerPress-info