Tarcisio Bertone Vatikán új miniszterelnöke

XVI. Benedek pápa Tarcisio Bertone 71 éves olasz bíborost nevezte ki Vatikán új államtitkárává


Az államtitkár a második számú tisztségviselő a vatikáni hierarchiában. Feladata összehangolni a kongregációk működését, és egyben ő a vatikáni diplomácia legfőbb vezetője is.
Az új államtitkár, Genova érseke Angelo Sodano bíborost váltja fel a vatikáni adminisztráció élén. Sodano bő 15 éven át (1990 óta) töltötte be ezt a tisztséget. 78 esztendejével már három évvel túlhaladta a szokásos vatikáni nyugalomba vonulási korhatárt.
Bertone nem rendelkezik diplomáciai tapasztalatokkal, ellenben éveken át közeli munkatársa volt a pápának: amikor Joseph Ratzinger – még bíborosként – a Hittani kongregációt vezette, Bertone, aki kimagasló teológus hírében áll, 7 évig volt a második ember a katolikus egyház doktrínáját őrző testületben. II. János Pál pápa 2002-ben nevezte ki Genova érsekévé.
2005 márciusában Bertone a lapok címoldalaira került, amikor élesen megbírálta Dan Brown amerikai szerző A Da Vinci-kód című bestsellerét, egy rakás hazugságnak nevezte az amerikai sikerlisták élén álló művet, és felszólította a katolikus hívőket, hogy kerüljék annak olvasását. Ő volt az első jelentős egyházi személyiség, aki szót emelt A Da Vinci-kód ellen.
Sodano szeptember 15-ig marad a posztján, Bertone azon a napon veszi át tőle hivatalát. A vatikáni bejelentés szerint Edmund Casimir Szoka bíboros, Vatikán város (7 bíborosból álló) kormányzóságának elnöke is visszavonul azon a napon, és Giovanni Lajolo érsek, a Vatikán államközi kapcsolatainak vezetője (külügyminisztere) váltja fel tisztségében. (Arról, hogy ki lép Lajolo helyére a külügyminiszteri poszton, nincs szó a vatikáni közleményben.)
Személyi változások egész sorozata történt a vatikáni hierarchiában XVI. Benedek pápa 2005 áprilisi megválasztása óta.
BreuerPress-info