Az amerikai elnök hivatalos látogatása csak csütörtök kora délelőtt kezdődik

Szerdán este érkezik George W. Bush és felesége Budapestre, de az amerikai elnök hivatalos látogatása csak csütörtök kora délelőtt kezdődik és az amerikai vendégek még aznap késő délután elutaznak a magyar fővárosból


Mondta Polgár Viktor külügyi szóvivő a Rendőrség Igazgatási Központjában tartott hétfői sajtótájékoztatón.
Az amerikai elnököt szállító Air Force One, valamint a mintegy 600 fős kíséretet hozó további repülőgépek szerdán este 20 órakor landolnak Ferihegyen. George W. Busht és a diplomáciai küldöttséget Göncz Kinga külügyminiszter, az amerikai nagykövet és a magyar kormány protokollfőnöke fogadja.
Polgár Viktor elmondta, hogy az elnöki párt és a szűk, 16 tagú diplomáciai delegációt Meridien Szállodában helyezik el, a küldöttség többi tagja a város különböző szállodáiban kap szobát.
Tájékoztatása szerint – delegáció biztonságos elhelyezését figyelembe véve – azért esett a Meridienre a választás a közelmúltban átadott New York Palota helyett, mert a biztonsági intézkedések miatt a belváros közlekedése megbénult volna, és ezt az amerikai fél is elfogadta.
Az Amerikai Egyesült Államok elnöke csütörtökön először az hazája nagykövetségére látogat, majd ezt követően kerül sor a hivatalos, katonai tiszteletadás mellett tartandó fogadtatásra a Szent György téren.
George W. Busht az elnöki palotában Sólyom László köztársasági elnök fogadja. Rövid megbeszélést folytatnak a régió helyzetéről, szó lesz az Egyesült Államokba történő beutazáshoz szükséges vízum kérdéséről is.
Kevéssel 11 óra előtt érkezik az amerikai elnök a Parlament épületébe, ahol Gyurcsány Ferenc kormányfő előbb a Szent Koronát mutatja meg neki. Ezt követően 45 perces tárgyalást folytatnak, egyebek mellett gazdasági kérdésekről, a terrorizmus elleni fellépésről – mondta Polgár Viktor.
A tárgyalás után rövid sajtótájékoztatót tart az Országházban a magyar miniszterelnök és az Amerikai Egyesült Államok elnöke.
Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az ülésteremben fogadja az amerikai elnököt a parlamenti pártok vezetőivel együtt.
A díszebéden, melyen 60-60 amerikai és magyar meghívott vesz részt, Sólyom László, Gyurcsány Ferenc, illetve George W. Bush mond pohárköszöntőt.
Az ebédet követően az elnök és felesége lerója kegyeletét az 1956-os forradalom áldozatai előtt a Hősök terén lévő emlékműnél, majd visszatér a szállodába.
A program szerint Bush elnök csütörtökön 16 óra 30 perckor a Gellért hegyen, a Citadellán beszédet mond, melyet a CNN hírtelevízió élőben közvetít.
Az elnöki különgép várhatóan 18 órakor hagyja el a Ferihegyi repülőteret.
A hivatalos megbeszélések idején Sólyom Erzsébet, a köztársasági elnök felesége teán fogadja Laura Busht, míg Dobrev Klára, a magyar miniszterelnök felesége és a First Lady az emlőrák ellen küzdő civil szervezet vezetőivel találkozik, majd egy gyermekklinikát is felkeresnek – mondta Polgár Viktor.
BreuerPress-info