Béketárgyalások folytatását a palesztinokkal ?!

Prioritásának nevezte a béketárgyalások folytatását a palesztinokkal az útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezés alapján Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap Sarm-es-Sejkben az egyiptomi elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.


Olmert és Ehud Mubarak elnök a közel-keleti helyzetet, mindenekelőtt az Izrael keleti határainak egyoldalú rögzítéséről szóló izraeli kormánytervet vitatták meg az egyiptomi üdülőhelyen az izraeli kormányfő hivatalba lépése óta tartott első hivatalos találkozójukon.
„Elsődleges fontosságú a tárgyalás folytatása a(z Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió alkotta) kvartett útiterve és alapelvei alapján” – mondta a miniszterelnök. Olmert az alapelveket említve a palesztin területeken kormányzó Hamász radikális iszlám mozgalommal szemben támasztott főbb követelésekre utalt: Izrael állam elismerésére, a már megkötött izraeli-palesztin egyezmények betartására és az erőszakról való lemondásra.
Közölte ugyanakkor: ragaszkodni fog ahhoz, hogy a palesztinok eleget tegyenek az útitervből rájuk háruló minden kötelezettségüknek. Ez pedig magában foglalja a militáns csoportok felszámolását is.
„Valóban bízom abban, hogy palesztin partnereink ki fogják használni ezt a kínálkozó alkalmat és teljesíteni fogják minden vállalt kötelezettségüket, hogy lehetőség nyíljon az előrelépésre az útitervnek megfelelően” – mondta. Ezzel összefüggésben megerősítette szándékát, hogy a közeljövőben találkozik Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Időpontot azonban nem adott meg a megbeszélésre, amely az első izraeli-palesztin csúcstalálkozó lesz 2005 februárja óta.
Izrael ciszjordániai határának egyoldalú meghúzását Olmert csak második számú opciónak nevezte a béketárgyalások folytatása mögött. Mubarak egyetértett azzal, hogy a tárgyalásokat folytatni kell és nem fűzött közvetlen megjegyzést Olmert egyoldalú (határrögzítési) tervéhez.
Olmert hangsúlyozta: Izrael „minden szükséges intézkedést meghoz annak érdekében, hogy megakadályozzon egy humanitárius katasztrófát a Gázai övezetben”.
Izrael „egyetlen akadályt sem fog gördíteni az Egyiptomból származó emberbaráti segély célba jutása elé” – tette hozzá.
Olmert sajtóértekezletét „mély sajnálkozással” kezdte amiatt, hogy péntek hajnalban az egyiptomi-izraeli határon izraeli katonák lelőttek két egyiptomi rendőrt. A történtek közös kivizsgálását ígérte, hogy „ez soha többé ne fordulhasson elő”.
BreuerPress-info