„Mi így, tizenöten”

Kóka Jánostól, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium leendő vezetőjétől Gyurcsány Ferenc – szavai szerint – a patrióta gazdaságpolitika és a versenyképes magyar gazdaság megteremtését várja.


A kijelölt és ügyvezető miniszterelnök úgy fogalmazott: az a cél, hogy versenyképessé tegyék a magyar kis- és középvállalkozásokat, magyar multinacionális cégek terjeszkedjenek a világban, minél több tőke, befektetés jöjjön Magyarországra.
„Nem helyi bajnokságot kívánunk nyerni, hanem az Európa- vagy világbajnokságon szeretnénk a legjobbak közé felzárkózni” – mondta a magyar gazdaság versenyképességére utalva a politikus.
Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter lesz a miniszterelnököt helyettesítő miniszter, a kormányfő politikai helyettese – ezekkel a szavakkal kezdte Gyurcsány Ferenc miniszterjelöltje bemutatását.
A kijelölt miniszterelnök baloldali csúcsminiszterként jellemezte Kiss Pétert, akinek feladatai között említette azoknak a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek a segítését, akik „jelentős kihívás” elé néznek, és akiket különböző programok segítségével kell támogatni.
„Az új külügyminiszter Göncz Kinga (…). Olyan új Külügyminisztérium élén kell szolgálnia a hazát (…), ahova visszakerül az európai ügyek képviselete, és ezek tízből kilenc alkalommal szociális és gazdasági kérdésekről szólnak” – mondta Gyurcsány Ferenc a külügyminiszter-jelölt bemutatásakor.
A politikus úgy fogalmazott, Göncz Kingának személyesen is kihívás, ugyanakkor Magyarországnak is az, az európai, az atlanti és a távol-keleti kapcsolatok képviselete.
A Pénzügyminisztérium élére Veres Jánost jelöli Gyurcsány Ferenc. „Az egyensúly embere” – mondta róla a kormányfő hozzátéve, hogy az egyensúly megteremtése nem lesz könnyű.
Hozzátette: a gazdasági egyensúly mellett a kormányzati ciklus közepére szeretnék teljesíteni a maastrichti követelményeket annak érdekében, hogy „kinyithassuk azt a kérdést, mikor csatlakozunk az euróövezethez”.
Szekeres Imrét bemutatva Gyurcsány Ferenc a professzionális haderő megteremtését határozta meg célként.
„Szekeres Imre minden eddigi feladataiban azt bizonyította, hogy nemcsak tehetséges, hanem kiváló szervező, rendkívül fegyelmezett ember” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a magyar honvédelemnek ilyen emberre van szüksége.
Az Államreform-bizottság reformtitkárságát a jövőben vezető Draskovics Tibort reformembernek nevezte a kormányfő.
Az intézménynek stratégiaalkotás, döntéselőkészítés lesz a feladata – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, Draskovics Tibor a miniszterek partnere lesz.
„Az Államreform-bizottság a kormány közjogi, politikai felelősségét nem befolyásolja” – fogalmazott a miniszterelnök a létrejövő új intézménnyel kapcsolatosan.
Bajnai Gordont bemutatva Gyurcsány Ferenc kiemelte: a fejlesztésekért felelős szakembernek az lesz a feladata, hogy összekapcsolja az ágazati és regionális törekvéseket a döntéshozatalban.
Azért felelős, hogy ne egyszerűen költsük a pénzt, hanem befektessük. Azért felelős, hogy egyensúlyt tartson a politikai racionalitás és a befektető gazdasági racionalitása között – hangsúlyozta a szocialista politikus.
Miniszterjelöltjei bemutatása után Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy június 9-én alakulhat meg kormánya.
„A reformok kormánya a reformok embereivel. A sikeres és erős Magyarországért. Mi így, tizenöten” – mondta végezetül a miniszterelnök.
BPI-info