Törökország az atomfegyverek terjedése ellen foglal állást”

Törökország biztosította szövetségesét, Izraelt, hogy ellenzi Irán nukleáris fegyverekre tegyen szert, és az egész közel-keleti térség atomfegyver-mentessége mellett szállt síkra.


„Törökország teljes mértékben az atomfegyverek terjedése ellen foglal állást” – jelentette ki Abdullah Gül török külügyminiszter az ankarai látogatáson tartózkodó izraeli kollégájával, Cipi Livnivel közösen tartott sajtótájékoztatón, az iráni atomprogramra vonatkozó újságírói kérdésre válaszul.
„Bátorítjuk az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), és úgy gondoljuk, az atomsorompó-szerződést aláíró országokat külön felelősség terheli abban, hogy tökéletesen átlátható módon járjanak el” – fejtette ki.
Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei úgy vélekednek, hogy Irán békés nukleáris programjának örve alatt atombomba előállítására törekszik, jóllehet Teherán következetesen állítja: atomprogramja kizárólag az energiatermelést szolgálja.
Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök nemrégiben Azerbajdzsánban és Indonéziában is találkozott Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnökkel iszlám országok értekezletén, és diplomáciai források szerint mindkét alkalommal arra szólította fel az iráni vezetőt, hogy maradéktalanul működjön együtt a NAÜ-vel. A túlnyomó többségében muzulmánok lakta, de világi berendezkedésű Törökország az egyetlen NATO-tagállam, amelynek közös határa van a zsidó állam ősellenségének számító Iránnal, és azon kevés iszlám országok egyike, amelyet szoros kereskedelmi és védelmi szálak fűznek Izraelhez, amelynek elpusztítására Ahmadinezsád nyilvánosan buzdított.
Az izraeli külügyminiszter a közel-keleti rendezésről beszélt a sajtóértekezleten. Felszólította Törökországot, hogy támogassa az új izraeli kormány által szorgalmazott megoldást, és kijelentette: a jelenlegi helyzetben hazája, akarata ellenére, kénytelen a konfliktus egyoldalú rendezése irányába elmozdulni.
„Remélem, hogy a nemzetközi közösség és Törökország, amely a zsidó állam és a palesztin nép barátja, támogatni fogja ezt az elképzelést” – mondta Cipi Livni.
Gül közölte, hogy az ankarai kormány változatlanul a közel-keleti rendezésben segédkező kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – békekezdeményezését, az úgynevezett útitervet támogatja, amely a konfliktus tárgyalásos rendezését javasolja, végső célként két önálló állam megalakulásával.
BreuerPress-info