Hőseinkre emlékezünk szeretetből, megbecsülésből, hálából.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Budapesten a Hősök terén, a magyar hősök napja alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségen.


Hőseinkre emlékezünk szeretetből, megbecsülésből, hálából – mondta A házelnök az intézményesített kegyeletadás rendszere több évtizedre nyúlik vissza, egészen 1917-ig, amikor először született olyan törvény, mely kimondja, hogy a nemzet hősi halottai iránti kegyeletteljes tiszteletet méltó módon kell kifejezni.
Bár a zajos, véráztatta huszadik század viharaiban hosszú időre feledésbe merült e nap, a politikai rendszerváltozás a múlt újragondolását, újraértékelését is lehetővé tette.
Mint mondta, volt úgy, hogy „kegyetlenül üldözték nyelvünket, kultúránkat, de megóvták e kincset a névtelen hősök: az anyák, a tanítók, prédikátorok”. Ők együtt mentették meg a magyarságot attól, hogy ne osztozzon az előttünk járó nagy népek sorsában.
Nemzetfenntartó hősöknek kell tekintenünk nagyszüleink generációjából az özvegyen maradt, gyermekeiket mégis emberséggel felnevelő anyákat, az építőket, akik a múlt században gyakran igen nehéz körülmények között többször is újjáteremtették ezt az országot.
Tisztelet és becsület övezze azokat, akik hitet tettek arra, hogy akár még az életüket is feláldoznák hazájukért, honfitársaikért.
A Honvédelmi Minisztérium koszorúzási ünnepségén részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Havril András, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, valamint a parlamenti pártok képviselői.
A hősök napja alkalmából vasárnap országszerte megemlékeznek az első és második világháború magyar hőseiről.
BPI-info