„Csak akkor ismerek el valamit valóságnak, ha meg vagyok győződve arról”

Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök lapinterjúban megismételte a holokauszttal kapcsolatos kételyeit.


„Csak akkor ismerek el valamit valóságnak, ha meg vagyok győződve arról” – közölte az elnök Der Spiegel német hetilappal arra a kérdésre válaszolva, hogy továbbra is „mítosznak” tartja-e a holokausztot, amely hatmillió zsidó áldozatot követelt.
Szerinte a holokauszt témáját „egy pártatlan csoportnak” kellene feldolgoznia.
A Der Spiegel legújabb számában megjelent interjúban Ahmadinezsád azt is mondta, hogy „amennyiben a holokauszt megtörtént, Európának kell a következtetéseket levonnia, az árat nem Palesztinával kell megfizettetni.” Ahmadenizsád az interjú egyik helyén azt közölte, hogy amennyiben a holokauszt nem történt meg „a zsidóknak vissza kell térniük oda, ahonnan jöttek.” Egy másik helyen úgy nyilatkozott, hogy „amennyiben volt holokauszt, Izraelnek Európában kell elterülnie, s nem Palesztinában.”
Ahmadenizsád igazságtalannak tartja azt a rendszert, amelyben úgymond néhány ország rá akarja erőltetni akaratát a világ többi részére. „Van néhány ország, amelyek rendelkeznek mind nukleáris energiával, mint nukleáris fegyverrel. Nukleáris fegyvereikkel más népeket fenyegetnek. Éppen ezek a hatalmak mondják: aggódnak amiatt, hogy Irán letér a békés felhasználás útjáról” – közölte az elnök.
Ahmadinezsád az európaiaknak azt ajánlotta, hogy az atomvitában Irán oldalán álljanak, mert ha nem ezt teszik, káruk származik: teljesen elvesztik szerepüket a Közel-Keleten, a világ más térségeiben is elvesztik tekintélyüket.
Az iráni elnök nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy ellátogat-e az iráni labdarúgó válogatott valamelyik mérkőzésére a június 9-én kezdődő németországi labdarúgó-világbajnokságon.
BreuerPress-info