Irán kísérletet hajtott végre nagy hatótávolságú rakétával.izraeli titkosszolgálatok szerint .

Az iráni Sahab-3 hatótávolsága izraeli és nyugati katonai szakértők szerint maximum kétezer kilométer, de ezzel a fegyverével Irán fenyegetheti Izraelt és a Perzsa-öböl térségében lévő amerikai támaszpontokat.
Nem ismeretes a föld-föld rakéta pontos hatótávolsága, de annyi bizonyos, hogy nem haladja meg az iráni hadseregnél már rendszerben lévő Sahab-3 rakétáét – közölték izraeli titkosszolgálati forrásból.


Izraelt aggasztja Teherán rakétaprogramja, különösen azzal összefüggésben, hogy Irán urándúsítást végez, és elvben képes lehet atomfegyver előállítására. A nagy hatótávolságú rakéta az atomeszközök egyik, talán legfontosabb lehetséges hordozóeszköze.
Fokozták Izrael veszélyérzetét Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök közelmúltban tett Izrael-ellenes kijelentései. Az iráni államfő több nyilatkozatában tagadta a holokauszt megtörténtét, és hangoztatta, hogy „le kell törölni Izraelt a térképről”.
Kedden szivárogtatták ki izraeli biztonsági források, hogy a zsidó állam fokozott erőfeszítéseket tesz olyan manőverező robotrepülőgépek kifejlesztésére, amelyekkel vészhelyzetben szétrombolhat iráni atomlétesítményeket. Emellett nagy erőkkel munkálkodik Arrow elnevezésű rakétaelhárító rendszerének korszerűsítésén is.
BreuerPress-info