Az egri zsinagóga kiállítóteremként válik a Művészetek Háza részévé

Az egységesen Művészetek Háza néven emlegetett, de valójában több helyszínt is magában foglaló kulturális intézményhálózat része lett az egri zsinagóga épülete, ahol jelentős kiállítások bemutatására kerül sor – jelentette be a Művészetek Háza igazgatója.


A zsinagóga műemléképülete különleges hangulatú, impozáns belső teret alkot, amely alkalmas nagy számú látogatót vonzó, interaktív kiállítások rendezésre is – mondta Kelemen Éva, aki hozzátette: a tárlatok fogadására már el is készült egy installációs rendszer.
A zsinagóga falai között elsőként az Egerbe visszatelepült Popovics Zoltán finn-magyar szobrászművész tárlata nyílik meg nyáron.
A Művészetek Háza egyéb programjainak sorában kerül sor a már hagyományossá vált Múzsák Nyara elnevezésű, öt napos rendezvénysorozatra – mondta az igazgató.
A június 20-án kezdődő program része lesz például a 100 Folk Celsius együttes koncertje, a Lézerszínháznak az LGT együttes zenei életművéből készült válogatása vagy a Szent Iván-éji tűzugrás. A programok ingyenesen látogathatók – emelte ki Kelemen Éva.
A Művészetek Házában működő, tavaly modernizált Művész Moziban nyár végétől tematikus sorozatok indulnak. Elsőként az 1956-os forradalom 50. évfordulójára emlékezve 1956-os mozgókép címmel látható tizenöt e témában készült alkotás. Ezt követi majd a 15 év 15 film elnevezésű válogatás, amely a hazai filmszemlék díjnyertes munkáit mutatja be. A Friss filmek sorozatában pedig az utóbbi évek értékes, elsősorban külföldi alkotásit vetítik majd le.
BPI-info