Változtatni kell a médiatörvény jelenlegi koncepcióján

. A legfontosabb cél, hogy olyan rendszer alakuljon ki, amely garantálja a közmédiumok pártsemlegességét – mondta el a BPI nek Bozóki András a Média Hungary 2006 konferencián .


„Elképzelhető, hogy nagyobb esély van a régi módosítására, mint egy vadonatúj megalkotására, de az ördög a részletekben lakozik, tehát ha a régit úgy módosítják, hogy alapvető garanciákat kap a függetlenség, akkor ez csak egy formai eljárási kérdés, hogy módosított vagy új médiatörvényről beszélünk”
Bozóki András szerint a médiatörvény átalakításakor felül kell vizsgálni a civil szervezetek kuratóriumi részvételét. A kulturális miniszter ugyanis úgy látja, a pártok sok esetben ezeken a szervezeteken keresztül is nyomást gyakorolnak a közmédiára. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor szigorúbb szabályozást kellene alkalmazni a pártok delegáltjainak munkájára is – tette hozzá.
A kulturális miniszter hangsúlyozta: az új kormány megalakulása után meg kell kezdeni a médiatörvény átalakítását, mert ha ezt a politikusok elmulasztják, akkor a kormányzati ciklus második felében már kevesebb esély lehet a változtatásokra.
BPI-info