Ünnepség Izrael megalakulásának 58. évfordulóján

A 2006-os választások egyik üzenete éppen az, hogy vereséget szenvedett minden olyan intolerancia, emberi és politikai agresszivitás, amely eleve melegágya múltunk rémképeinek – közölte Kóka János az Izrael állam megalakulásának 58. évfordulóján rendezett ünnepségen Budapesten.


Az a magyar kormány, amely a választók bizalmából négy évig az országot vezeti, szem előtt tartja a múlt tanulságait, elkötelezetten szembeszáll az antiszemitizmus régi és új formáival – jelentette ki a gazdasági miniszter a Magyar-Izraeli Baráti Társaság rendezvényén.
Amilyen megkérdőjelezhetetlen szerepet játszottak, játszanak a magyar zsidók a magyar társadalomban, ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen Izrael joga a biztonságos határok közötti létezéshez és a jó hírnévre – mondta, hozzátéve: elítélik azokat a gátlástalan fenyegetőzéseket, amelyek megalakulásától a mai napig folyamatosan Izrael elpusztítását hirdetik. Ez ellen minden lehetséges eszközzel nemzetközi síkon is fel kell lépni, és a kormány ezt meg is fogja tenni – ígérte Kóka János.
A szakminiszter méltatta Izrael gazdasági fejlődését. Mint mondta, Izrael megmutatta, hogyan lehet a nulláról egy életképes gazdaságot létrehozni, szó szerint a sivatagból termékeny tájat építeni. Magyarország számára példamutató, hogy Izrael a szellemi tőkéjéből gazdagodott meg – tette hozzá Kóka János.
Amikor prosperáló zsidó közösséget remélünk ebben az országban, akkor kölcsönösen előnyös, sokoldalú emberi, kulturális és gazdasági kapcsolatokat remélünk – hangsúlyozta a gazdasági miniszter, aki szerint a magyar zsidók, az itthon maradottak és az Izraelbe kivándorlók nélkül a magyar kultúra sem lenne az, mint ami most – mondta Kóka János.
Kóka János ünnepi beszédében úgy fogalmazott: Izrael állam megalakulása alig három évvel a holokauszt borzalmai után csodával határos esemény lehetett. Olyanra, hogy újjáalakuljon egy állam, amely az ókorban élte virágkorát, majd évezredekig nem létezett, azóta sem volt példa a történelemben – mondta.
David Admon izraeli nagykövet azt mondta, számukra nagyon sokat jelent az évforduló, egy olyan kétezer éves álom megvalósulását, amelyről sokan már azt gondolták, álom marad. 58 év alatt tették meg azt a hatalmas utat, amely a demokratikus, gazdaságilag és kulturálisan virágzó állam felépítéséig vezetett. Ez alatt az idő alatt Izrael a világ egyik vezető hatalmává vált, többek között a tudományos életben, a kultúrában és az oktatásban – emelte ki.
BreuerPress-info