Amerikaiak bírálják az ENSZ főtitkárát

Kofi Annant az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete élesen bírálta, ugyanis az ENSZ-főtitkára jogellenesnek nevezte az iraki háborút, mivel arról biztonsági tanácsi felhatalmazás nélkül döntöttek.


John Danforth amerikai nagykövet újságírók előtt kijelentette: „Ha én lettem volna a tanácsadója, azt tanácsoltam volna neki, hogy hallgasson, és ha mindenképpen beszélni akart volna, akkor, pedig azt, ne most tegye”.
Az amerikai ENSZ nagykövet egy, Kofi Annan által a BBC-nek adott nyilatkozatra reagált, ahol a főtitkár jogellenesnek nevezte a háborút. A főtitkár szerint az Egyesült Államok Irak elleni inváziójához biztonsági tanácsi határozat kellett volna. Az amerikai ENSZ-nagykövet a washingtoni neheztelést így fogalmazta meg:”Nem értünk egyet a főtitkárral ebben a kérdésben, és akkor még nagyon, nagyon tiszteletteljesen fogalmaztam”. George Bush egy választási rendezvényen ugyancsak megfogalmazta ellenvéleményét. „Az ENSZ ugyanazokat a hírszerzési értesüléseket vizsgálta meg, amelyek nekem is a rendelkezésemre álltak, és arra a következtetésre jutott, hogy Szaddám Huszein fenyegetést testesít meg.”
(Barát Tamás BPI)