Magyar javaslat ENSZ BT-határozatra

Kovács László magyar külügyminiszter levelet intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához, valamint Kofi Annanhoz, az ENSZ főtitkárához. A levélben Kovács László javaslatot tesz, egy ENSZ Biztonsági Tanács határozat meghozatalára, illetve ismerteti Magyarországnak Irakkal kapcsolatos álláspontját.


A magyar kormánynak az ENSZ BT határozatra történő javaslatában többek között szerepel, hogy az ENSZ vegye át az iraki hatalomátadás felügyeletét, ezáltal erősítse meg a nemzetközi erők iraki tartózkodását, valamint erősítse meg az ideiglenes kormány legitimitását.
A magyar javaslat megfogalmazza annak szükségességét is, hogy az ENSZ BT-határozat segítse elő, hogy az ENSZ-tagállamai közül minél több vegyen részt az iraki konszolidációs folyamatban.

Kovács László elmondta, hogy az amerikai külügyminiszternek írt levelében tájékoztatást kér az iraki fogolykínzásokról is, a történtek kivizsgálásáról, és egyben sürgeti a bűnösök felelősségre vonását.
Kovács László, a levél, illetve a határozati javaslat tartalmáról tájékoztatást adott az Európai Unió soros elnökének, az ír kormányfőnek.
(BT BPI)