Ariel Sharon célja a bevándorlás fellendítése

2004-03-12
A miniszterelnök egymillió új bevándorló érkezését tartja kivánatosnak az elkövetkezendő néhány évben.
Sharon hivatalában fogadta Benjamin Netanyahu pénzügyminisztert, Tzipi Livni befogadási minisztert, a Szochnut (Jewish Agency), a Nativ és a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőit, hogy megvizsgálják, milyen módon lendíthetnék fel a bevándorlást. A megbeszélésen ugyancsak részt vett Didi Arazi, a Nice számítógépes vállalat alapítója, aki jelenleg a Szochnut megbízásából egy kampányt vezet Észak-Amerikában a bevándorlás népszerűsítésére.
A Szochnut vezetői arról számoltak be, hogy a jelenlegi feltételek mellett 2010-ig optimális esetben évente mintegy 70 ezer új bevándorló érkezésére lehet számítani, 20-20 ezerre a volt Szovjetúnió területéről és Franciaországból, 15 ezerre Észak-Amerikából. A tavalyi évben mintegy 24 és félezer bevándorló érkezett az országba, ez a szám 1989 óta a legalacsonyabb. A trend az idei évben is folytatódni látszik, év eleje óta összesen 2650 fő érkezett. Ennek okát szakértők az oroszországi, ukrajnai és argentínai gazdasági fellendülésnek tudják be. (Megjegyzendő, Magyarországról fellendülőben van a bevándorlás az elmúlt fél évben.)


Sharon úgy véli, hogy a bevándorlás csökkenését meg lehet állítani, amennyiben a kormány a jelentős intézkedéseket tesz ennek érdekében. Véleménye szerint a Szochnutnak és más ügynökségeknek a jövőben változtatniuk kell stratégiájukon és tevékenységük középpontjába a prosperáló országokat kell állítaniuk. Igaz ugyan, hogy tömeges bevándorlás eddig csak válságövezetekből volt jellemző.
A résztvevők új találkozót tűztek ki júniusra azzal a céllal, hogy addigra konkrét terveket dolgoznak ki a bevándorlás támogatására.
Kisari B. Attila – BPI