Szeptember 11.-i Budapesti felhívás a világ egyházi vezetőihez

Rabbi Slomo AMAR, Izrael állam szefárd főrabbija kizárólagos interjút adott szerkesztőségünknek.

Szeptember 13. – 17. között Budapest ad otthont az Európai Zsidó Vezetők Konferenciájának, amelyre több mint hetven rabbi és más vallási vezető érkezett Európa különböző országaiból. Ebből az alkalomból Budapestre látogatott és a konferencián beszédet mondott Rabbi Slomo Amar Izrael állam szefárd főrabbija.


Rabbi Amar, aki 1948-ban, Marokkóban, Casablancában született és 1962- óta él Izraelben, nemcsak hazájában, de szerte a világon jól ismert és vallási kérdésekben irányt mutató rabbi. Egy olyan vallási vezetőnek ismerik a világban, aki, ha lehetséges enyhíteni igyekszik a vallási szigoron. Több kutatást végzett a természettudományok, illetve a vallási törvénykezés témájában, hat könyvet írt. Írásaiból kitűnik humanista szemlélete. Ez a szemléletmódja derült ki Budapesti tartózkodása ideje alatt is, hiszen a mai történelmi napon, a 2001. szeptember 11.-i tragédia második évfordulóján, a budapesti konferencián felhívással fordult a világ egyházi vezetőihez. Ebből az alkalomból tudósítónk kérdésére Rabi Amar elmondta, hogy szívesen érkezett Budapestre. Rendkívül fontos üzenetnek tartja azt a tényt, hogy az Európai Zsidó Vezetők Konferenciáját, pont most és pont Budapesten rendezik meg.

A konferencia budapesti megrendezésére és céljaira vonatkozó kérdésekre adott válaszában kiemelte, hogy a véleménye szerint:

„a magyar zsidóság mindig is fontos része volt Magyarország lakosságának, hiszen az ország építésében a magyar zsidóság komolyan kivette részét, mégis ezen a földön a zsidók vére, mint a víz folyt a történelem során. Örömmel konstatálom, hogy a zsidó élet napjainkra fellendült Magyarországon. Maga a kongresszus budapesti megrendezésének ténye is azt bizonyítja, hogy a népek közötti békének mekkora jelentőssége van a különböző, egymás mellett élő más vallásúak, illetve a különféle származású, kultúrájú népcsoportok életében. A kongresszus budapesti megrendezésével is szeretnénk támogatni az izraeli bevándorlási hivatal, valamint Szochnut, a Zsidó Oktatási és Információs Központ Alapítvány munkáját. A budapesti kongresszus célja, hogy a zsidó vallás vezetői körében egy belső erősödési folyamat menjen keresztül, hogy fejlesszük a különböző helyeken működő rabbik és más vezetők munkáját. Szános helyen egyedül működnek rabbijaink, az ő számukra szeretnénk lelki erősítést nyújtani, hogy jobban szolgálhassuk az általunk vezetett közösségeket. ”

Ezt az alkalmat használta fel Rabbi Amar, hogy felhívást intézzen a világ egyházi vezetőihez. Rabbi Amarnak a világ vallási vezetőihez szóló felhívása kimondja:

„Nekünk vallási vezetőknek azt kell hirdetnünk, hogy emberek éljetek békében, tiszteljétek embertársaitokat. Fel kell emelni szavunkat a vérontás ellen, ugyanis minden vallás tiltja az emberek közötti vérontást. Kérem a világ vallási vezetőit, hogy emeljék fel szavukat a béke érdekében. Minden vallási vezető hasson oda, hogy híveik hagyjanak fel a vérontással, mindenki, mindenek felett és mindenek előtt tisztelje az emberi életet. Felhívom a világ teológusainak, egyházi vezetőinek figyelmét, hogy ezt hirdessék híveiknek, mindenhol, minden nap. Abban reménykedem, hogy a világ különböző országaiban élő, különböző egyházak vezetői hamarabb tudnánk egységre jutni a béke kérdésében, mint a politikusok.”

A közelgő zsidó újév alkalmából Rabbi Amar a magyar zsidók számára átadandó jókívánságainak tolmácsolására kérte szerkesztőségünket:

„Szeretném megáldani az összes itt élő zsidót, hogy békés boldog életet éljenek Magyarországon.”

Rabbi Amar a vele készült interjút és az áldást az alábbi gondolattal zárta: „Kívánom, hogy áldott, békés gazdag szép életben legyen része minden népnek!”

(BPI – bar-ta)