Közzétették az ENSZ Humán Fejlesztési Jelentését 2003.07.15.

Barát Tamás tudósítása az ENSZ-ből.

Az ENSZ közzétette a világ 2003. évi Humán Fejlettségi Jelentését. E szerint Magyarország az előkelő u.n. magas humán fejlettségű országok között szerepel, a világ 175 országa közül a 38. helyet foglalja el.


Az ENSZ Fejlesztési Programjának Humán Fejlettségi Jelenetése szerint, három fontos mutató szám alapján, a várható élettartam, az egy főre jutó GDP és az iskolázási mutató szerint összeállított listán hazánk a világ 175 országa között a 38. helyet fogalja el.

A 10 legfejlettebb államból hat Európában található. A listát Norvégia vezeti, Izland, Svédország, Ausztrália, Hollandia és Belgium elött, míg az USA a hetedik. Utána a sorrend Kanada, Japán és Svajc. A térség országai közül Szlovénia, Csehország és Lengyelország előzi meg hazánkat. A lista utolsó helyén Sierra Leone található.

A születéskor várható leghosszabb élettartamra a Japánok számíthatnak. Egy átlag japán várhatóan átlag 81.3 évig fog élni, míg mi magyarok sajnos csak 71,5 évre számíthatunk. A legrövidebb életre a Zambiaiak számíthatnak a maguk 33,4 évével. A világon élő emberek átlagos várható élettartama a 175 ország lakosságát figyelembevéve 66,7 év.

A jelentésből kiderül, hogy Magyarország fejlődési trendje szépen alakul, hiszen az elmúlt harminc évben, a korábbi eredményeinkhez viszonyítva fejlődést mutat az ENSZ által meghatározott u.n. humán fejlődési mutatónk.

A jelentés kitér a világ országainak technikai fejlődésérre is. Igy vizsgálja péládul a mobil telefonokkal történő ellátottságot és az internet elérhetőséget is. Magyarország ebben is fejlődött, bár messze elmaradunk például Svédország mögött, ahol 1000 főre 516,3 fő internet felhasználó esik. Összehasonlítva ez a szám nálunk csupán 148,4 fő, ennyien használták az internetet az ENSZ által vizsgált időszakban. A mobil telefóniában jobban állunk, bár ott is jócskán elmaradunk a vezető Luxemburg mögött, ahol 100 főre 920 mobil telefon használó esik. A második helyen Izrael és a harmadikon Olaszország áll a mobil telefonok használatában, míg nálunk ez a szám „csupán” 498 fő. Ebben azonban semmi szégyelnivaló nincsen, hiszen az USA-ban ez a szám csupán 451, Canadában 362 fő. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a telefonvonalak száma ezekben az országokban magas. Ez Svédországban a legmagasabb 739 vonal esik 1000 főre. Ez a szám az USA-ban 667 és Canadában 676 vonal. Hazánkban 1000 főre 375 vonal esik.