Nem a folyosókon dőlnek el a dolgok.

Nem a folyosókon dőlnek el a dolgok.

 

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke, kormánybiztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rezsivédelemről és a kormány lépéseiről.

A politikus örömmel számolt be arról, hogy a miniszterelnöknek az Európai Tanács ülésén sikerült elérnie, hogy a Közösség által meghatározott olajszankciók a csővezetéken történő szállításra ne vonatkozzék. Ezzel sikerült megvédeni a magyar kormány rezsipolitikáját, a magyar emberek érdekeit. Arra a felvetésre, mely szerint egyes európai politikusok már az orosz gázra is szankciókat vetnének ki, a kormánybiztos úgy felelt, a kormány semmi olyanba nem kíván belemenni, ami az ország energia ellátását veszélyezteti, így ebbe sem. Hozzátette azt is, a válság előtt, amikor Magyarország meghirdette a rezsipolitikáját, a hazai ellenzék, az EU és számos nagyvállalat is tiltakozott, de szerencsére nem tudtak eredményt elérni. Kijelentette azt is, egyébként 2013-ban 11 tagállam vezethette volna be a rezsivédelmet, de csakis Magyarország cselekedett így. Ám most, amikor háború van, és gazdasági válság van, sokan szeretnék meggondolni magukat, a magyar példa előttük áll. Németországot említette a képviselő, aminek kapcsán elmondta, most jött rá a német kormány, hogy elhibázták saját energiapolitikájukat már akkor, amikor lekapcsolták az atomreaktorokat.

              A miniszterelnök megválasztása utáni első sajtótájékoztatóján beszélt a saját energiatervéről, ami nagyban megkönnyítené akár egész Európa ellátását, és nem a jelenlegi elszabadult árakon. Németh Szilárd szerint a kormányfő már több éve hangoztatja elképzeléseit, de eddig süket fülekre talált, pedig látni kellene, a jelenlegi magas árakért nemcsak a háború, de az EU energiapolitikája is felelős. Természetesen a négyszemközti megbeszéléseken többen elmondják a kormányfőnek, hogy milyen hasznosak a magyar elképzelések, de tudni kell, nem a folyosókon dőlnek el a dolgok, hanem a tárgyalótermekben, ahol már egészen mást mondanak, mint annak előtte. Pedig nem kellene mást tenni az európai politikusnak, mint bátornak és merésznek lenni, ahogyan ezt Orbán Viktor is teszi.               A Fidesz alelnöke szerint immár negyedik alkalommal határoztak úgy az emberek, hogy az a kormány képviselje őket, ami megvédi az érdekeiket, az ország biztonságát és ellátását.

              A politikus emlékeztetett a 2002 és 2010 közötti időszakra, amikor is folyamatosan emelkedtek az energiaárak. Például 2010-ben több mint 50 milliárd forintos rezsitartozást halmoztak fel az emberek. A rezsivédelem, amit az Orbán kormány indított el, nemcsak szociális pillérrel rendelkezik. A csökkentés azért is vonatkozik mindenkire, mert látni kell, így több pénz marad a családoknál, ami a magyar gazdaságokat és a magyar vállalkozásokat is segíti. Ezek az adatok is segítik a gazdasági teljesítmények folyamatos növekedését.