Zsidók, rabbik egy filmben

Zsidók, rabbik egy filmben

Pacsorasz Viktor filmrendező, a Rabbisorsok Magyarországon című film alkotója beszélt legújabb filmjéről, annak előkészületéről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A rendező elmondta, ezt a filmjét minden korosztály megnézheti, még a gyerekek is, azok, akik éppen csak elkezdtek érdeklődni a vallás iránt, de azok is megnézhetik, akik már régóta hívőként élnek.

Pacsorasz Viktor örömmel nyugtázta azokat a véleményeket, melyek szerint ez a munka egy hézagpótló mű. Ennek kapcsán elmesélte, amikor a felkérést megkapta, akkor beleásta magát az egész történetbe. Hozzátette, az embereknek a zsidóságról, a rabbikról valamilyen egészen ködös képük van. A filmmel azt szerették volna bemutatni, ők is hús-vér emberek, mit jelent a rabbiság intézménye az elmúlt 300 évben, hogyan alakultak a zsidóságon belüli irányzatok, az ortodox, a neológ és a status quo.

Ezt az ötvenperces filmet már bárki megnézheti az interneten, a rendező szerint még akár pedagógusok is levetíthetnék a tanítványaiknak. Azt is megjegyezte, a film előkészülete során nagy segítséget kapott a szerkesztőjétől és egy középiskolai barátjától.

Jelenleg egy kisjátékfilmen dolgozik Pacsorasz Viktor, de eddig is készített már reklámfilmeket, dolgozott egy televíziós ismeretterjesztő sorozatban, de vannak tervei egy nagyjátékfilmhez is. Ennek kapcsán arról beszélt a rendező, hogy minden embernek vannak esélyei a mostani pályázati rendszerben, amit a Filmalap és annak alapítója Andy Vajna állított fel. Hozzátette, az amerikai-magyar szakembernek ez a szívügye volt, ez a rendszer pedig szerencsére tovább működik az alapító sajnálatos és korai halála után is. Ahogy az is remek, hogy egyre több külföldi filmet forgatnak itthon, bár ez a magyar filmeseknek azért okoz némi kellemetlenséget, mert bizony az árak felemelkedtek, és amit egy európai, amerikai filmes stáb könnyen kifizet, az egy magyarnak nehézséget okoz. Az is hasznos, hogy sok magyar szakember is dolgozik ezekben a filmekben, mondjuk a rendező-operatőr szint alatt.