Európát az tette erőssé, hogy nemzetállamok alakították és alakítják jelenleg is

Európát az tette erőssé, hogy nemzetállamok alakították és alakítják jelenleg is

Gaal Gergely, a KDNP kommunikációs igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a KDNP szerepéről az Európai Néppártban, de szóba került még az Európai Unió jövője és az EP választás tétje.

Gaal Gergely elmondta, a KDNP az a párt, amelyik a rendszerváltozás óta tagja az Európai Néppártnak (EPP), de azt is látni kell – tette hozzá, hogy az elmúlt harminc évben nagyon sok minden megváltozott Európában, az európai politikában is, ami a különböző pártokban is érezteti a hatását. Jelenleg azt kell nézni – és ez Magyarországnak is az érdeke -, hogy mik a legnagyobb kihívások Európa számára, mik azok a feladatok, amiket teljesíteni kell. Ez lesz a tétje a májusi EP választásnak is, ami után majd el kell gondolkodni a pártcsaládokkal kapcsolatban. A Fidesz és a KDNP egy véleményen van abból a szempontból is, hogy ragaszkodnak Európának azokhoz a kulturális gyökerekhez, amelyeket a keresztény-zsidó kultúrából lehet eredeztetni. Határozottan az a véleményük, hogy Európát az tette erőssé, hogy nemzetállamok alakították és alakítják jelenleg is, erre szükség van, hogy Európa a jövőben is megőrizhesse a vezető szerepét a világban.

A kereszténydemokrata politikus szerint szükség van a nemzetállamokra, a sajátos arculatra, mindezek nélkül elveszik Európa lényege és mellette versenyképtelenné is válik. Egyáltalán nem az Európai Egyesült Államokban gondolkodnak és abban bíznak, többségben vannak azok, akik szintén így vélekednek.

Beszélt arról is Gaal Gergely, hogy nem szeretnék, hogy Európa kultúráját egy népvándorlás söpörné el, ez azt jelenti, hogy a határokat meg kell védeni.

Ami az európai pártok mozgását illeti, a KDNP kommunikációs igazgatója megjegyezte, a XX. század szélsőségeit el kell kerülni, de azt is látni kell, a gyorsan változó világnak az is a következménye, hogy azok a politikai kategóriák, amelyek akár húsz évvel ezelőtt voltak érvényben, ma már változnak, mást jelentenek. Ma már megváltozóban van az a békeidőszak, ami Nyugat-Európát jellemezte, amihez Magyarország is csatlakozott a rendszerváltozástól kezdve folyamatosan. Ma már nem létezik az a politikai felosztás, ami a bal- és a jobboldalt meghatározta, Gaal Gergely szerint ma már nem ezen az alapon kell a politikát elképzelni, főleg akkor, ha meg akarjuk tartani Európát. Egyszerűen a régi kategóriákon túl kell lépni és lehet, hogy új szövetségeket kell keresni, új prioritásokat kell megfogalmazni. A májusi EP választás után pedig kiderül, hogy a mostani pártcsaládokkal mi lesz. Az biztos, a Fidesz-KDNP szövetség tudja, hogy hol áll, hogy mit szeretne, hogy milyen Európát szeretnének. Egyáltalán nem kívánják az európai kontinens arculatát felborítani.

Gaal Gergely szerint az EPP csúcsjelöltje súlyos kijelentéseket tett, ezekre a magyar miniszterelnök azonnal reagált, a válasza kemény volt, hiszen nem is tehetett mást. Azt, hogy akár a magyar EP képviselők szavazata nélkül is megválaszthatják Manfred Webert, az azért is nehezményezhető, mert a FIDESZ-KDNP szövetség volt eddig is a legstabilabb tagja a Néppártnak. Hozzátette, bár kampány van, ahol egyesek szerint sok mindent lehet, de ha a kampánynak vége van, akkor bizony szembesíteni lehet ezeket az embereket, hogy miket is mondtak korábban.

Mindeközben Trump elnök fogadja a jövő héten Orbán Viktort, ez azt is mutatja, számít Magyarországra az Egyesült Államok, azok az értékek, amiket a kormányfő megfogalmaz, más politikusoknál is visszhangra találnak. A találkozónak természetesen vannak gazdasági vonatkozásai is, de a politikaiak is fontosak. De az elmúlt napokban lezajlott találkozók is azt bizonyítják, Magyarországnak vannak politikai szövetségesei a világban. Ennek egyik példája az a jó együttműködés, ami Magyarország és Izrael között alakult ki, ez a politikai vezetők szintjén is tapasztalható. Ennek legutóbb Budapest mutatta meg a példáját, amikor is átadták a Jeruzsálem parkot, hiszen Budapest történelmének is egy fontos alkotóeleme a zsidó kultúra.