Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Sorsok Háza kapcsán kialakult helyzetről, de szóba került még az Európai Maccabi Játékok ügye is.

Heisler András a Sorsok Háza kapcsán arról beszélt, hogy a zsidóság két legnagyobb ünnepe, a Ros Hasana, a zsidó újév, és a Jom Kipur, az Engesztelőnap közötti tíz napot Félelmetes napoknak nevezik, amikor minden embernek el kellene mélyülnie, végig kellene gondolnia, mit is tett az elmúlt évben, nem pedig olyan közéleti dolgokkal foglalkoznia, mint amelyekkel foglalkozott. Azonban, pont egy olyan alkalmat talált a kormányzat és az EMIH a Sorsok Házával kapcsolatos bejelentésre, amely Ros Hasana előtti péntekre esett. A Mazsihisz ezek után kénytelen volt reagálni erre az egésze, ennek okán született meg az a közlemény, amelyben a legnagyobb zsidó szervezet árulással vádolta meg az EMIH-et.

A mindenkori kormány és a mindenkori Mazsihisz vezetése közötti kapcsolatokról az elnök elmondta, ezek a kapcsolatok léteznek, az együttműködések területén kiválóak is, számos projekt és fejlesztés megy már, amelyeket a kormánnyal közösen működtetnek, Heisler András reményei szerint ezek a jövőben is így lesznek, azonban azt hozzátette, az emlékezetpolitikában mindig is voltak véleménykülönbségek.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az Együttélés Házáról, amelyhez a kormány jelentős támogatást adott és ahol a lebonyolító, a Budapesti Zsidó Hitközség 2019. januárjáig kért haladékot a támogatás összegével, kétmilliárd forinttal történő elszámolásra. A Mazsihisz vezetője szerint biztosan elszámolnak majd, a határidő módosításának is az lehet az oka, hogy egy bonyolult kivitelezésről van szó, ahol egy műemléki épületet, ami a Rumbach utcában van, kell teljesen megújítani.

Az Együttélés Háza semmiképpen sem a Sorsok Háza ellenében épül, ennek elsősorban az a célja, hogy bemutassa a magyarországi zsidók és nem zsidók szimbiózisát, a közös értékek megteremtését – tette hozzá az elnök, mellette pedig egy közösségi teret is létre akarnak itt hozni, ahol a jelenlegi magyar zsidóság tud megmutatkozni.

Kérdésre válaszolva Heisler András leszögezte, a Sorsok Házával kapcsolatban és a kormányzattal való kommunikációval kapcsolatban nem a Mazsihiszen fog múlni ennek újbóli elindulása. A legnagyobb hazai zsidó közösség nem hangosan, de az elmúlt három évben folyamatosan kezdeményezett együttműködést, készített javaslatokat. Sőt azt is többször hangsúlyozták, hogy az akkori elképzelések szerint ezt az intézményt nem egy zsidó közösség tervezi vezetni, hiszen nem lenne jó, ha a Holokauszt témáját újra zsidósítanák. A Holokauszt nem a zsidók témája, még akkor sem, ha ők szenvedték meg, ez az egész nemzet problémája volt. Most azonban a kormány döntése kapcsán egy zsidó szervezet kapta meg a Sorsok Házát, amivel zsidósítják a Holokausztot, ezzel a Mazsihisz egyáltalán nem tud egyetérteni, olyannyira nem, hogy eddig soha nem is kérték a múzeumot az elmúlt évek során.

Jövő évben Budapest ad otthont az Európai Maccabi Játékoknak, amelynek szervezésében a Mazsihisz is érintett. Ami a tervezett létesítmények fel nem épülését illeti, Heisler András leszögezte, a szervezet az építkezésekben és a beruházásokban egyáltalán nem érintett. Az elnök nem tudta megerősíteni, hogy a tervezett létesítmények elkészülnek a játékokra, de az elképzelések szerint rendelkeznek egy B tervvel, amely szerint a már meglévő számtalan budapesti sportlétesítményekben rendeznék meg a versenyeket. Az, hogy a jelenlegi helyzet miatt az a terv, amely szerint a tervezett létesítményekben felépültük után a zsidó közösség is rendelkezik majd valamilyen állandó sportolási lehetőséggel továbbra is megmarad, netán kútba ugrik, erről nem tudott semmilyen információval szolgálni a Mazsihisz elnöke.

A Józsefvárosi önkormányzat azon tervével kapcsolatban, amely szerint a Sorsok Háza és a Salgótarján utcai temető közvetlen szomszédságában lévő telken strandot akarnak építeni a Mazsihisz elnöke nem tudott válaszolni, miután nem ismeri az elképzeléseket. Azonban azt megjegyezte, a temetőt a tervek szerint a világörökség részévé tenné a kormányzat, ennek azonban vannak olyan feltételei is, hogy például mik lehetnek közvetlenül egy ilyen terület mellett. Véleménye szerint erre is kellene figyelnie minden illetékes döntéshozónak.

Az őszi nagyünnepken, ahogy máskor is – mondta el a Mazsihisz elnöke, a magyarországi zsidó közösség tagjai biztonságban érezhetik magukat, nem érti, nem éri őket fizikai atrocitás.

Heisler András elmondta, a választások után, a kormány kinevezése után kért személyes találkozóra lehetőséget a miniszterelnöktől és a Miniszterelnökséget vezető minisztertől is, a nyári szünet után megismételte kérését, még egyelőre választ nem kapott.