Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában az őszi törvényalkotási tervekről, a családok támogatásáról, a legújabb Nemzeti Konzultációról.

A képviselő hivatkozva pártja szabályaira nem kívánt az évindító frakcióülésről beszámolni, az ott elfogadott döntésekről úgyis mindenki értesülhet akkor, amikor a Parlament megkezdi a munkáját. Általánosságban elmondta Bajkai István, egy kormányzó pártnak kötelessége, hogy minden parlamenti ciklus előtt áttekintse az ügyeket, az ország állapotát és egy elfogadott stratégia mentén dolgozzon a kormányzati programja érdekében.

Azt is megerősítette a képviselő, mint az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnöke, hogy most egy nagyon intenzív törvényalkotási folyamat kezdődik el, amelyik a tervek szerint egészen karácsonyig tart majd. Már beszélt arról korábban a politikus, hogy ezen folyamat mentén a gazdasági törvényhozásban szeretnének sok racionalizálást végrehajtani, ez egy régi vágya a képviselőknek, persze már tettek erre korábban is sikeres kísérleteket különböző deregulációs munkákban, ugyanakkor már az is biztos, vannak olyan jogszabályok, amelyeket szükséges lesz megalkotni.

 

Bajkai István beszélt a rövidesen elkezdődő legújabb Nemzeti Konzultációról, ennek kapcsán is azt jegyezte meg, mindig is arról kell beszélni, ami az ország valódi helyzete, problémája. Véleménye szerint a Fidesz valóban kíváncsi az emberek véleményére, hogy ennek alapján alkossa meg a politikáját. Minden egyes országban a gyermekek, a család kérdése a legfontosabb, Magyarország jövője is azon múlik, hogy a családok minél jobban érezzék magukat, több támogatásban részesülhessenek, ezáltal minél több gyermek születhessen, őket minél jobb körülmények között nevelhessék fel. Magyarország kormánya eddig is családközpontú kormányzást folytatott – emelte ki a képviselő, ezt szeretné folytatni még intenzívebben.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzeti konzultáció miként javíthatja az ország demográfiai mutatóit, a politikus elmondta, a válaszok segíthetnek a támogatási rendszer továbbfejlesztésében, az adórendszer esetleges módosításában. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, aki gyermeket vállal, azt ne érje hátrány emiatt a karrierjében, a munkájában, mert a mai modern világban ez is egy komoly visszatartó erő. A mostani törvényalkotási ciklusban ezt is igyekeznek áttekinteni, hogy segítsenek azoknak itt is, akik gyermeket vállalnának.

A családok támogatása kapcsán, mint a Fidesz VI-VII. kerületi választókerületi elnöke a politikus megjegyezte, a legfontosabb eszköz itt az önkormányzat kezében van, például sok múlik azon, hogy milyen szociális intézkedéseket vezet be, milyen a lakásrendelete, a Teréz- és az Erzsébetvárosban az egy létező akut probléma, hogy az emberek milyen körülmények között tudnak lakni. Egy önkormányzat amennyiben jól gazdálkodik, akkor van lehetősége támogatásokat adni, fejleszteni. A kormányzat munkáját – Bajkai István szerint egyszerűbbé teszi, hogy mindkét kerületben a Fidesz adja a vezetést, hiszen ezek az önkormányzatok elkötelezettek a kormány családpolitikája iránt.

2019-ben kélt választás is lesz, egyrészt az Európai Parlament képviselőire lehet voksolni, majd utána önkormányzati választásra kerül sor. Bajkai István szerint politikai értelemben mindig készülni kell a választásra, azaz a munkát most is ugyanúgy kell végezni annak érdekében, hogy a Fidesz jól szerepeljen. Véleménye szerint pont a munka határozza majd meg, hogy kire szavaznak majd az emberek. Az önkormányzati választásra a kampányidőszak természetesen csak 2019 őszén kezdődik. Ám addig is a munkával kell bizonyítani, ami zajlik is, akár az önkormányzat, akár az ország vezetését nézzük – fűzte hozzá a politikus.

Bajkai István megemlítette, hogy még alpolgármesterként készített el egy előterjesztést az erzsébetvárosi képviselők elé, ami ne nyert többséget, amelyben a roma Holokausztra emlékeztek volna meg. A politikus a tervek szerint egy újabb előterjesztésben fog közreműködni, hogy végül elérje célját.