Több mint hatezer migráns pereli Németországot

Több mint hatezer migráns pereli Németországot

A 2015-ben beérkezett, egymilliónál több menedékkérelmet a német bürokrácia sem győzi, ami már különben sem a régi precizitással működik.

Hatezernél több migráns a jelek szerint flottabb ügyintézéshez szokhatott odahaza, mert elégedetlenek lévén az akadozó német gépezettel, beperelték az államot, illetve a Német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatalt, amiért nem elég gyors. Ezt persze a migránsok – akik a német nyelvet nem beszélik, és sokszor teljesen írástudatlanok – nem tehették volna meg a helyi migránsvédők önszorgalma nélkül. De a perek sorozatához természetesen kellett a jogrend abszurditása is.

migri.jpg

Miközben komolyabb károk a pereskedőket természetesen nem érik. A német állam ellátja őket enni- és innivalóval, zsebpénzzel, fedél van a fejük felett, ha találnak munkát, dolgozhatnak, a várakozási idő pedig ilyen körülmények között egyáltalán nem olyan rettenetesen hosszú idő: átlagban öt-hat hónap.

Még ennyi se lenne természetesen, ha a menedékjogra igényt tartók nem dobálták volna el az útlevelüket és más okmányaikat, nem hazudnák magukat mindannyian szír állampolgárnak, nem mondanák be egyöntetűen, hogy január elsején születtek – és persze nem kellene azt is megvizsgálni, hogy közülük kik állhatnak valamilyen munkakapcsolatban az Iszlám Állammal vagy más mohamedán terrorbandával.

A német Focus magazin online változata szerint egyre többen fordulnak ügyvédhez, mivel elégedetlenek mostani helyzetükkel, és szeretnének mielőbb révbe érni, azaz menekültstátuszt kapni. Az abszurdumot tetézi, hogy az elsőként indított perekben már jogerős ítéletek születnek, a bíróságok tehát bírják az iramot – és természetesen jobbára a migránsok javára döntenek, mivel jogállam ide vagy oda, a központilag irányított véleményterror alól ők sem képesek kivonni magukat.

Csak Hessen tartományban száz fölött van az idei sikeres perek száma, miközben 2014-ben és 2015-ben összesen csak 45 esetben ítéltek német bíróságok ilyen perben a felperes javára. Reinhard Ruthsatz hesseni bírósági szóvivő úgy véli, mindez csak a kezdet, s arra kell számítani, hogy a migránsok akár több tízezres nagyságrendben is pereket indítanak. Hessenben jelenleg négyszáz perben nem született még ítélet.