Lantos intézetben jártunk

Előítéletek, népirtások, múltfeldolgozások a Tom Lantos Intézetben

 

 

Bíró Annamária igazgató és Ligeti András programigazgató a Tom Lantos Intézet nyári egyeteméről, valamint egyéb programokról is beszélt.

A Tom Lantos Intézet egy igen fontos intézmény Magyarországon is, mit terveznek a most következő időszakban?

B.A.: Már a nyáron, júliusban is sok mindent tervezünk, ezek közül a legfontosabb az Előítéletek, népirtások, múltfeldolgozások című európai nyári egyetem. Közel 270-en jelentkeztek, ebből 30-at válogattunk ki. Az külön öröm, hogy visszatérnek hozzánk azok a rendkívül jó előadók, akik tavaly is itt voltak az akkori nyári egyetemen is. Olyan előadások lesznek hallhatók, mint a Versenyszerű áldozatiság, Igazságosság a posztkommunista világban, az Antiszemitizmus megjelenése a XXI. században, de szó lesz a roma genodíciumról is.

Az intézet fiatalokat is felkarol, támogat. Vannak-e új „felfedezettjeik”?

B.A.: Igen, új munkatárunk lett Ligeti András, akit nagyon sok jelentkező közül választottunk ki. Ő a zsidó élet és antiszemitizmus programnak lett az igazgatója.

Ligeti úr, mint programigazgató, mutassa meg, miben lesznek mások a nyári egyetemen kapott információk az üldöztetésekről, az antiszemitizmusról?

L.A.: Az intézmény igazgatója tudna erről többet mondani, hiszen ő volt az, aki jobban belelátott a nyári egyetem programjának, tartalmának az összerakásában. Én ráadásul a már régóta betervezett egyéb programok miatt ezen a nyári egyetemen nem tudok majd részt venni, persze az előkészítésben segítek.

Igazgató Asszony, kik lesznek az előadók a nyári egyetemen?

B.A.:Adler professzor a tel avivi egyetemről, Dimitrievics professzor a CEU-ról, ő egyébként a genocídiumról, arról történő emlékezésről beszél majd a dél-kelet-európai térségben, Andres Zyk, a bielefeldi egyetemről, aki bevezeti a nyári egyetemet, a csoportra fókuszált előítéletességről szóló előadásával.

Említette, hogy több száz hallgató jelentkezett, mit lehet tudni a szerencsés kiválasztottakról?

B.A.: Egész Európából jönnek diákok, Nyugat-Európából főként olyanok, akik maguk fizetik a részvételüket, de lesznek itt ösztöndíjasaink is, akik Azerbajdzsántól kezdve Grúzián és Ukrajnán át, egészen Magyarországig jönnek el.

Ebből azt következtetem ki, hogy nem sok magyar lesz itt, ezek szerint nincs is erre szükség, nincs is antiszemitizmus Magyarországon?

B.A.: Senki sem állíthatja azt, hogy Magyarországon megszűnt volna az antiszemitizmus, azért van egy európai kezdeményezés Budapesten, hogy jobban megismerhessük az antiszemitizmus jelenségét, ahogy azt is, hogy jobban tudjunk ellene harcolni. Egyébként Magyarországról 4 fő jön el, azonban lesznek nyitott előadások is, amelyekre be lehet jönni.

Egy kis előzetes a programból?

B.A.: Lesz egy kiállítás is a roma genocídiumról, ez Magyarországon egyedi és egyszeri alkalom, a Roma Polgári Tömörülés csepeli kiállítóhelyéről hoztuk el az emlékeket. Július 8-án, szerdán nyílik ez a kiállítás, a Tom Lantos Intézetben. Nagyon fontos, hogy minden érdeklődő a közösségi oldalainkon, a honlapunkon, hogy ott bővebb információkat is találjanak a rendezvényről, s persze rólunk is.

Még más programok a nyárra? Már csak azért, mert a Tom Lantos intézet idén is több rendezvényen, mint az IHRA eseményei is működött közre?

B.A.:A magyar IHRA elnökség prioritásai, az antiszemitizmus elleni küzdelem, a Holokauszt kutatása és a roma genocídium megismerése, a Tom Lantos Intézet mindegyik tevékenységben szerepet vállal, én magam tagja vagyok az akadémiai munkacsoportnak. Mindezek mellett szerepet vállalunk egy a roma genocídiumról szóló IHRA konferencia megszervezésében, valamint komolyan támogatjuk a Holokauszt oktatás Magyarországon való beindítását, ebben a Zachor Alapítvánnyal működünk együtt. A legújabb, hogy komolyan támogatjuk a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen elindult Holokauszt oktatást is, mert úgy véljük, széleskörűségében, mint integrált tartalmú oktatás, ez egy történelmi előrelépést eredményezhet.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter