Lichtenstein Antal i Izraelben él, de minden évben egyszer ellátogat egykori szülővárosába.

Megemlékezés Szentendrén

 

Megemlékezés Szentendrén

Szentendrén s megemlékeztek a városban egykor élt zsidó közösségről, sokan eljöttek, így Lichtenstein Antal is, aki már Izraelben él, de minden évben egyszer ellátogat egykori szülővárosába.

Honnan jött a megemlékezésre?

Én most Izraelben élek, Haifán lakom, a gyerekeim már ott születtek. A felségem is magyar származású, ő aradi, az édesanyja budapesti volt. Mindketten magyarul beszélünk.

Mikor és hogyan került Izraelbe?

1949-ben kerültem Izraelbe, a cionista mozgalommal, egy kibucba kerültem a bátyámmal, ott tanultam egy ideig, majd onnan Jeruzsálembe kerültem. Tizenhat éves múltam ekkor, próbáltam ott valahogy megélni, dolgoztam egy garázsban, de láttam azt is, hogy másra is szükség lesz. Felvettem a kapcsolatot az akkori vezérkari főnökkel, hogy bevonuljak katonának. Elfogadta a jelentkezésemet, így bevonultam. Azért, hogy bevonulhassak gyerekként, alá kellett írnom még egy évet, így voltam három évig katona. Pár hónap után Amerikába mentem a hajósokhoz.

Mi járatban van itt Szentendrén?

Többször is voltam már itt, szinte évente, megnézni a nagyszüleim, az édesapám szülőhelyét. Édesapámék háza a Főt tér 11. szám alatt volt, én is ott nevelkedtem. Innen mentünk be a családdal Budapestre, innen vitték el 1944 áprilisában édesapámat, mi elkerültünk egy csillagos házba, innen vitték el édesanyámat november 15-én. Mi, a bátyám meg én egy védett házba mentünk át, itt jelentek meg egy reggel a nyilasok, minden tizenhárom évnél idősebb férfit levinni az utcára. Bátyám lement, én maradtam egyedül a lakásban. Elkezdtem sírni, közben jöttek ellenőrizni a nyilasok, ki maradt fenn a lakásokban. Meglátott egy nyilas írni engem, megkérdezte miért sírok. Mondtam neki, elvitték édesapámat, elvitték édesanyámat, , most elviszik a bátyámat, nem tudok semmit sem csinálni. Ott volt mellette egy levente is, rettenetesen nagy puskával, őt utasította, hogy menjen le, hozza fel a bátyámat, fel is hozta. Utána tudtam meg, azokat, akiket akkor reggel elvittek, mindegyiket a Dunába lőtték.

Ma mi lesz itt Szentendrén?

Ma emlékszünk mindenkire, én többek között édesapámra Lichtenstein Bernátra és Lichtenstein Bernátné Rosenberg Alizra.

Ön új hazájában megharcolt Izraelért?

Igen, voltam háborúkban, harcoltam, ahogy a testvérem is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter